Računalništvo, telefonija
16.06.2018 12:30

Deli z drugimi:

Share

Vse je nared za prihod hitrega mobilnega omrežja 5G!

Hitro mobilno omrežje 5G bo kmalu postalo del našega vsakdana!
Hitro mobilno omrežje 5G bo kmalu postalo del našega vsakdana!

Mednarodna organizacija za standardizacijo mobilnega omrežja 3GPP je nesamostojne specifikacije za mobilno omrežje prihodnosti 5G potrdila konec lasnega leta, pri čemer je ta še vedno temeljil na osnovi obstoječega mobilnega omrežja 4G/LTE. Pred kratkim pa so člani mednarodne organizacije 3GPP končno potrdili končne specifikacije za novo mobilno omrežje. To dejansko pomeni, da imajo ponudniki storitev mobilnega omrežja širom sveta končno na voljo vse kar potrebujejo za pričetek komercializacije težko pričakovanega mobilnega omrežja 5G.

Komercialni prihod mobilnega omrežja pete generacije, ki prinaša hitrejše in zanesljivejše mobilne povezave, bo s seboj prinesel tudi prihod večjega števila povezanih naprav interneta stvari in za pametne domove. Poleg tega ima novo omrežje vsaj na papirju velik potencial za uspeh, saj naj bi ponujalo teoretične hitrosti prenosa do 20 gigabitov na sekundo. To bo kot nalašč za predvajanje videoposnetkov na zahtevo in ponujanje številnih novih mobilnih storitev. Mobilno omrežje 5G bo seveda najprej na voljo v večjih mestih, kasneje pa še na manj poseljenih območjih.

Številni poznavalci so prepričani, da bodo pobudo za vzpostavitev prvih omrežji 5G prevzele Združene države Amerike, saj bi te lahko zaživele že proti koncu naslednjega leta. Končni cilj ameriških operaterjev pa je, da do konca leta 2023 novo mobilno omrežje uporablja že polovica uporabnikov mobilnih naročniških razmerij. Kdaj bo hitro mobilno omrežje zaživelo pri nas, pa je vsaj trenutno težko napovedovati, zagotovo pa bo na voljo enkrat tekom leta 2019.


Prijavi napako v članku