Operacijski sistemi
26.08.2013 13:48
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Če vam je mar do zasebnosti ne uporabljate Windowsov 8!

Operacijski sistem Windows 8 naj bi varnostno platformo Trusted Platform Module (TPM) »koristil« kot sredstvo za izogib vsem programskim zaščitnim mehanizmom. Čeprav je nemški zvezni urad za varnost na področju informacijske tehnologije te govorice že zanikal, grenak priokus vseeno obstaja.
Stranska vrata operacijskega sistema Windows 8 naj bi s pridom izkoriščala vohunska ameriška agencija za nacionalno varnost NSA.
Stranska vrata operacijskega sistema Windows 8 naj bi s pridom izkoriščala vohunska ameriška agencija za nacionalno varnost NSA.

Nedavno se je na svetovnem spletu pojavila govorica, da naj bi nemški zvezni urad za varnost na področju informacijske tehnologije (BSI – Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnologie) nemško vlado pozval k previdnosti pri uporabi računalnikov z nameščenim operacijskim sistemom Windows 8. Največje varnostno tveganje za zasebnost uporabnikov naj bi bilo prisotno na namiznih in prenosnih računalnikih, ki so opremljeni z varnostno platformo Trusted Platform Module (TPM) druge generacije. Operacijski sistem Windows 8 naj bi namreč to platformo »koristil« kot sredstvo za izogib vsem programskim zaščitnim mehanizmom.

Iz poročila nemškega zveznega urada za varnost na področju informacijske tehnologije naj bi bilo še razvidno, da naj bi bil preko teh stranskih vrat omogočen neposreden dostop do podatkov uporabnikov operacijskega sistema Windows 8, tega pa naj bi že dalj časa s pridom izkoriščala vohunska ameriška agencija za nacionalno varnost NSA. Čeprav je nemški zvezni urad za varnost na področju informacijske tehnologije te govorice že zanikal, grenak priokus zaradi afer povezanih z agencijo NSA vseeno ostaja. Če vam je torej zasebnost pri uporabni računalnika najpomembnejša, bo verjetno bolje, da si nanj namestite odprtokodni operacijski sistem Linux.

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku