Računalništvo, telefonija
17.10.2009 12:04

Deli z drugimi:

Share

BSA poročilo o piratstvu prek interneta

BSA poročilo o piratstvu prek interneta
BSA poročilo o piratstvu prek interneta

Uporabniki za pridobivanje ali prenašanje nelegalne programske opreme vse pogosteje uporabljajo omrežja P2P in dražbene spletne strani. S tem škodujejo gospodarstvu, poleg tega pa se izpostavljajo škodljivi programski opremi, kraji identitete in kazenskemu pregonu, razkriva letošnje BSA-jevo poročilo o piratstvu prek interneta. Poročilo »Software Piracy on the Internet: A Threat To Your Security« ponuja vpogled v razširjenost in vpliv internetnega piratstva programske opreme.

Letošnje poročilo o internetnem piratstvu se osredotoča predvsem na omrežja P2P in dražbene spletne strani, ki predstavljajo najpogostejši način za prenos nelegalne programske opreme. Kot vodilna organizacija, ki se zavzema za legalen digitalni svet, uporablja BSA posebne tehnologije za spremljanje omrežij P2P in dražbenih strani. Ko zazna sumljivo ponudbo programske opreme, poda zahtevo za onemogočanje dostopa do teh datotek. V prvi polovici letošnjega leta je BSA izdala skoraj 2,4 milijona tovrstnih opozoril, povezanih z nelegalno izmenjavo datotek prek spleta, kar predstavlja več kot 200-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem leta 2008.

V prvih šestih mesecih leta 2009 je BSA zahtevala tudi odstranitev skoraj 103.000 datotek torrent z devetih največjih iskalnikov BitTorrent po svetu. Te datoteke je uporabilo skoraj 2,9 milijona posameznikov, ki so s spleta prenesli programsko opremo v tržni vrednosti več kot 974 milijonov ameriških dolarjev.

Organizacija BSA je v prvi polovici leta 2009 izdala tudi okrog 19.000 zahtev po zaprtju dražbenih spletnih strani, kar predstavlja 4-odstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani. Središče BSA-jevih prizadevanj predstavlja sledilni sistem spletnih dražbenih strani (Online Auction Tracking System – OATS), BSA-jevo lastno orodje, ki redno pregleduje dražbene spletne strani in omrežja BitTorrent.

Poleg na piratstvo programske opreme prek omrežij P2P in dražbenih spletnih strani se poročilo osredotoča tudi na soodvisnost spletnega piratstva in razširjenosti škodljive programske opreme, kot so virusi, trojanski konji in vohunska programska oprema, ki pogosto izkorišča ranljivosti nelegalne programske opreme. Ta namreč ni deležna varnostnih posodobitev, ki jih zagotavljajo proizvajalci originalne programske opreme. Čeprav ta soodvisnost ni splošno veljavna, pa imajo države z višjo stopnjo piratstva programske opreme tudi višjo stopnjo škodljive programske opreme.


Prijavi napako v članku