Računalništvo, telefonija
01.01.2020 09:15
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Brutalno zmogljiv osebni računalnik s pasivnim hlajenjem

Napredno ohišje podjetja TureMetal je brez težav zagotavljalo ustrezno hlajenje zmogljivim strojnim komponentam.
Napredno ohišje podjetja TureMetal je brez težav zagotavljalo ustrezno hlajenje zmogljivim strojnim komponentam.

TureMetal je kitajsko podjetje, ki izdeluje računalniške sisteme po meri, ki temeljijo na osnovi pasivnega hlajenja, kar pomeni, da so pri delovanju praktično neslišni. Njihov najnovejši dosežek pa je presenetil mnoge, saj gre za izjemno zmogljiv računalniški sistem, ki je pasivno hlajen. Ta je namreč opremljen z osnovno ploščo Supermicro ATX, 32-jedrnim procesorjem, AMD EPYC 7751 in grafično kartico Nvidia GeForce RTX 2070. Zmogljive strojne komponente se nahajajo v pasivno hlajenem ohišju Turemetal UP10, ki je opremljeno z napajalnikom nazivne moči 300 vatov, čeprav procesor AMD pri polni obremenitvi porabi do 180 vatov moči, grafična kartico Nvidia pa 175 vatov.

Inženirji podjetja TureMetal zagotavljajo, da pri polni obremenitvi temperatura procesorja AMD EPYC 7751 ne preseže 76 stopinj Celzija, grafična kartica Nvidia GeForce RTX 2070 pa se ne segreje na temperaturo, višjo od 88 stopinj Celzija. To so odlične meritve glede na to, da je bila temperatura sobe postavljena na 24 stopinj Celzija. Zanesljivost novega računalniškega sistema so inženirji podjetja TureMetal preizkusili s programom FurMark, in sicer neprekinjeno za skupno kar 22 ur.

Stabilno delovanje pri polni obremenitvi so inženirji podjetja TureMetal dosegli s posebnim bakrenim hladilnim sistemom, ki tehta kar 2,5 kilograma. Trenutno še ni znano, ali bo omenjeno ohišje mogoče kupiti v prosti prodaji. Tu je namreč šlo le za testni primerek, da bi podjetje dokazalo, da je mogoče tudi zmogljive osebne računalnike hladiti s sistemi, ki so pasivno hlajeni in pri delovanju ne povzročajo nikakršnega hrupa.


Prijavi napako v članku