Spletni brskalniki
09.10.2012 11:47

Deli z drugimi:

Share

Brskalnik Google Chrome 23 z večjo podporo za video

Na brskalniku Chrome 21 lahko uporabljamo spletne kamere in mikrofone brez nameščanja programskih dodatkov.
Na brskalniku Chrome 21 lahko uporabljamo spletne kamere in mikrofone brez nameščanja programskih dodatkov.

Podjetje Google je konec septembra najavilo razpoložljivost nove različice spletnega brskalnika Chrome. Tu je šlo za brskalnik Chrome 22, ki je še hitrejši in varnejši od predhodnika. Poskusna različica spletnega brskalnika Google Chrome 23 pa prinaša znatno večjo podporo za spletni video. Poteza Googlovih inženirjev je bila pričakovana, saj si vse več uporabnikov videoposnetke ogleduje kar preko svetovnega spleta.

Poskusna različica brskalnika Google Chrome 23, ki je dosegljiva na spletnem naslovu http://goo.gl/X5MWx, se lahko pobaha z vgrajeno razširitvijo za spletne videoposnetke. Ker ta podpira funkcijo Track pri predvajanju posnetkov v zapisu HTML 5, Chrome s tem posledično podpira možnost prikazovanja podnapisov in drugih metapodatkov (tudi večpredstavnih). To pomeni, da se nam bodo na primer pri posnetku vožnje s kolesom prikazovali še podatki iz storitev Google Maps in Street View.

Lastniki počasnejše povezave v svetovni splet in starejših računalnikov boste zagotovo navdušeni nad tem, da je v brskalnik Google Chrome 23 vgrajena funkcija MediaSource. Ta razvijalcem namreč omogoča, da njihove spletne strani dinamično prilagajajo kakovost prikazanih videoposnetkov hitrosti uporabnikove internetne povezave in procesni zmogljivosti ciljne naprave z brskalnikom. Nadvse uporaben je tudi programski vmesnik PeerConnection. Z njegovo pomočjo za predvajanje avdio in video vsebin (na primer videokonference ali spletne klepetalnice) namreč ni več potrebno nameščati dodatnih razširitev.

Vas zanima več iz te teme?
Chrome brskalnik

Prijavi napako v članku