Računalništvo, telefonija
08.01.2020 06:08

Deli z drugimi:

Share

Bomo telefone brez polnjenja kmalu lahko uporabljali kar 5 dni?

Bomo telefone brez polnjenja kmalu lahko uporabljali kar 5 dni?
Bomo telefone brez polnjenja kmalu lahko uporabljali kar 5 dni?

Avtonomije delovanja pametnih mobilnih telefonov je nemogoče natančno določiti, saj je ta odvisna od številnih dejavnikov, kot so osvetlitev zaslona, nameščenih aplikacij, vključenih brezžičnih povezav, uporaba lokacijskih storitev, gledanje videoposnetkov, deskanje po spletu in podobno. Kljub temu je avtonomija delovanja še vedno prekratka, saj zaradi neprestane uporabe le redkokdaj preseže en dan. Kot pa vse kaže bi to težavo lahko odpravile izpopolnjene litij-žveplove baterije z univerze Monash University.

Raziskovalci z univerze Monash University so namreč izpopolnili izdelavo litij-žveplovih baterij do te mere, da gre za najučinkovitejše baterije doslej. Te naj bi bile dovolj zmogljive, da bi lahko z enim polnjenjem pametne mobilne telefone uporabljali do pet dni. Poleg tega bi bile te lahko primerne tudi za električne avtomobile, saj bi lahko z njimi z enim polnjenjem opravili več kot 1.000 kilometrov. Poleg tega ima njihova izdelava manjši vpliv na okolje, stroški izdelave pa so nadvse nizki.

Naslednji večji izziv za strokovnjake je zagon redne proizvodnje litij-žveplovih baterij. Dejansko bo treba oblikovati proizvodni proces, ki bo omogočal uporabo obstoječe tehnologije za izdelavo novodobnih baterij. Novost bodo sprva poskušali uporabiti skupaj z električnimi avtomobili v teku leta 2020, če se bo obnesla v praksi, pa jo lahko pričakujemo še na področju mobilnih naprav, predvsem pa mobilnih telefonov.


Prijavi napako v članku