Računalništvo, telefonija
07.09.2012 10:47

Deli z drugimi:

Share

Bodo strežniki v bližnji prihodnosti hlajeni z oljem?

Hlajenje strežnikov še nikoli ni bilo učinkovitejše!
Hlajenje strežnikov še nikoli ni bilo učinkovitejše!

Večina podjetij porabi na tisoče evrov za odstranjevanje odvečne toplote iz svojega strežniškega prostora. To se v bližnji prihodnosti utegne spremeniti. Inženirji podjetja GR Cooling so namreč pripravili namensko omaro za strežnike, ki uporabljajo trenutno najučinkovitejše sredstvo za odstranjevanje odvečne toplote. Strežniške omare CarnotJet System za hlajenje, verjeti ali ne, uporabljajo kar mineralno olje.

Mineralno olje, ki ga pridobivajo z destilacijo nafte, lahko zadrži do 1.200-krat več toplote kot zrak. Zaradi tega je odstranjevanje toplote z oljem precej bolj učinkovito. Raziskave so pokazale, da se pri tovrstnem sistemu hlajenja poraba energije zmanjša kar za 40-odstotkov. Manjša poraba električne energije gre tudi na račun tega, da strežniki ne potrebujejo ventilatorjev. Strežniki tako porabijo do 20-odstotkov manj energije.

Podjetje GR Cooling zagotavlja, da je strežnike, potopljene v mineralno olje, relativno enostavno vzdrževati. Ker gre za namensko olje, to odteče hitro. Za na primer zamenjavo pomnilniške enote serviser v povprečju potrebuje le 60 sekund. Sušenje komponent tu ni potrebno. Ker mineralno olje ni škodljivo za ljudi (to se uporablja tudi pri izdelavi kozmetike), posebna zaščita ni potrebna.

Čeprav je hladilni sistem CarnotJet System nadvse učinkovit, bo moralo verjetno preteči še veliko vode oziroma olja, preden bo ta zaživel. Večina informatikov pač na stvari gleda vedno z zadržkom, dokler novosti ne preizkusi kdo drug. Neglede na to hladilni sistem CarnotJet System vsaj zaenkrat obeta zelo veliko.


Prijavi napako v članku