Računalništvo, telefonija
19.05.2016 10:40
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bodo roboti kmalu nadvladali človeka?

Google je namenski procesor pripravil izključno za namene pohitritve delovanja umetne inteligence.
Google je namenski procesor pripravil izključno za namene pohitritve delovanja umetne inteligence.

Bitka med strojem in človekom je področje, ki je strokovnjake računalništva in umetne inteligence razdelila na dva tabora. Ena stran zagovarja tezo, da bodo računalniki tisti, ki bodo v prihodnosti sposobni učenja in napovedovanja rezultatov na podlagi zbranih podatkov, medtem ko druga stran trdi, da je zgolj človek sposoben sklepanja in kompleksnih miselnih operacij. Pri podjetju Google verjamejo v umetno inteligenco, saj so zanjo pripravili namenski procesor (Tensor Processing Unit).

Google je pripravil lasten procesor izključno za učenje strojev oziroma računalnikov. Novost je bila pripravljena izključno za namene pohitritve delovanja umetne inteligence, hkrati pa je energijsko precej učinkovitejša, saj za enako procesorsko moč potrebuje precej manj električne energije v primerjavi s konkurenco. Mnogi so sicer zaskrbljeni nad potezo podjetja Google, saj mu bo novi procesor omogočil hitrejši razvoj umetne inteligence, kar pomeni, da bodo stroji po vsej verjetnosti že v bližnji prihodnosti sposobni sklepanja in izvajanja kompleksnih miselnih operacij.

Google bo namenski procesor za umetno inteligenco sprva uporabljal za povečanje kakovosti njegovih storitev, kar pomeni, da ne bo na voljo za ostala podjetja. To seveda ne pomeni, da v prihodnosti ne bo tako, saj so zanimanje za novost izkazala že številna podjetja, ki se ukvarjajo z razvojem umetne inteligence in robotike.


Prijavi napako v članku