Procesorji
20.10.2011 15:33
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bodo procesorji Intel Ivy Bridge pokopali AMD?

Procesorji Intel Ivy Bridge obetajo večjo zmogljivost ob nižji porabi električne energije.
Procesorji Intel Ivy Bridge obetajo večjo zmogljivost ob nižji porabi električne energije.

Inženirji podjetja Intel nikoli ne spijo na doseženih lovorikah, ampak skrbijo za vedno sveže novosti v svojem prodajnem programu. Njihovi inženirji trenutno pripravljajo že tretjo generacijo procesorjev družine Core. Ti bodo seveda opremljeni s težko pričakovano procesorsko sredico Ivy Bridge.

Najnovejši podatki, ki so pricurljali na spet,kažejo na to, da bo sredica izdelana s pomočjo napredne 22-nanometrske tehnologije. Ta bo pri delovanju porabila precej manj električne energije od zdajšnjih rešitev (Sandy Bridge). Po prvih ocenah naj bi bili novi Intelovi procesorji, ki bodo namenjeni tako osebnim računalnikom kot prenosnikom, celo za petino hitrejši od zdajšnjih modelov.

Najzmogljivejši modeli bodo pri polni obremenitvi porabili do 77 vatov električne moči. To je za 18 vatov manj od zdajšnjih rešitev. Na voljo bodo seveda tudi energijsko varčnejše različice s porabo 65 vatov in 45 vatov (štirijedrni procesorji iCore) ter 35 vatov (dvojedrni procesorji iCore). Navijalci seveda ne bodo prikrajšani. Zanje bodo Intelovi inženirji pripravili modele z oznako K, ki se bodo lahko pobahali z odklenjenim množilnikom frekvence.

Procesorje Ivy Bridge bomo lahko uporabljali na bogati paleti osnovnih plošč, ki so namenjene rešitvam Sandy Bridge. Tu gre za vse modele osnovnih plošč, ki so opremljene z Intelovimi čipovji družine 7 in večino plošč s čipovji družine 6. Osnovne plošče s čipovji Q67, Q65 in B65 žal ne bodo podprte. Za vse osnovne plošče s čipovji družine 6 bodo morali proizvajalci pripraviti nadgradnjo strojne kode. S tem bo zagotovljena podpora za prihajajočo tehnologijo ME8L UEFI.

Vas zanima več iz te teme?
Intel procesorji

Prijavi napako v članku