Računalništvo, telefonija
12.03.2017 15:09
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ali se bliža konec za SSD-je?

Ali se bliža konec za SSD-je?
Ali se bliža konec za SSD-je?

Pogoni Solid State med lastniki osebnih računalnikov še vedno niso najbolj priljubljeni, saj so v primerjavi z običajnimi trdimi diski še vedno predragi in ne ponujajo zadostnega prostora za shranjevanje podatkov. Zaradi tega so mnogi poznavalci prepričani, da bodo klasične pogone Solid State s pomnilniškimi elementi Flash kmalu zamenjali pogoni, ki bodo za shranjevanje podatkov uporabljali pomnilnike vrste MRAM. Te so sicer doslej uporabljali le v nekaterih specializiranih izdelkih, na primer v vesoljskih plovilih.

Največji svetovni proizvajalec pomnilniških elementov MRAM je podjetje Everspin, nedavno pa so napovedali prve lastne izdelke, ki bodo namesto Flasha uporabljali MRAM. Čeprav bo no osnovi inovativnih pomnilnikov sprva mogoče izdelati pogone s kapaciteto nekaj gigabajtov, pri podjetju Everspin načrtujejo, da bi čez čas s pomočjo nove tehnologije lahko nadomestili tako običajni pomnilnik kot tudi Flash pomnilnike. Pomnilniki MRAM za razliko od sedanjih pomnilnikov, ki za shranjevanje podatkov koristijo električno energijo, uporabljajo tako imenovano magnetno shranjevanje podatkov. Prav zaradi tega je tovrstni pomnilnik neke vrste trajen spomin, ki ohranja podatke tudi takrat, ko ni pod električno napetostjo. Poleg tega pa bo tudi pri višjih hitrostih delovanja porabil zanemarljivo količino energije.

Prve pomnilniške enote s pomnilniškimi elementi MRAM bodo domovale v pomnilniških enotah družine nvNITRO, ki bodo sprva namenjeni hitrejšemu delovanju osebnih računalnikov, postopoma pa bi lahko nadomestili celo pogone Solid State. Kdaj se bo to zgodilo, je vsaj zaenkrat še težko napovedovati, bo pa za to potrebnih vsaj še nekaj let.


Prijavi napako v članku