Računalništvo, telefonija
26.09.2012 07:30
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bo vlada z dvigom davka zdesetkala slovensko medijsko krajino?

Z dvigom davka na dodano vrednost za prodajo časopisov in revij bi Vlada pripomogla k še večji brezposelnosti in manjši prodaji naklad.
Z dvigom davka na dodano vrednost za prodajo časopisov in revij bi Vlada pripomogla k še večji brezposelnosti in manjši prodaji naklad.

Slovenska vlada je izgubila kompas. Namesto da bi vse svoje moči usmerila v spodbujanje rasti gospodarstva, brezglavo obdavčuje vse kar leze in gre in s tem uničuje gospodarske subjekte. Na obdavčitvenem radarju Vlade so se tokrat znašli, verjeti ali ne, celo mediji. Slovensko združenje medijev (SZM), ki deluje pod okriljem Slovenske oglaševalske zbornice (SOZ) je namreč »po ovinkih« izvedelo, da naj bi slovenska vlada stopnjo davka na dodano vrednost za prodajo časopisov in revij s sedanjih 8,5 odstotka dvignila na kar 20 odstotkov.

Slovensko združenje medijev v pismu, ki ga je pred kratkim naslovilo Vladi RS, jasno opozarja, da naj se »pametni« ministri dviga davka na dodano vrednost vzdržijo, saj se doslej še nihče od njih ni posvetoval, kakšne bi bile posledice dviga davka za slovenske tiskane medije. Pri združenju so prepričani, da bi takšna odločitev večino slovenskih tiskanih medijev pahnila pod rob preživetja in dodobra zdesetkala slovensko medijsko krajino. Slovenski tiskani mediji so, skoraj brez izjeme, zaradi vseh strukturnih sprememb na medijskem trgu in še posebno zaradi že štiri leta trajajoče krize namreč že potisnjeni na rob preživetja.

Medtem ko so zaradi napovedanega dviga davka na dodano vrednost za prodajo časopisov in revij vsi mediji na nogah, na Ministrstvu za finance modro molčijo. Ti govoric namreč niso ne potrdili, ne zanikali. Nekoliko bolj zgovoren je bil predsednik vlade Janez Janša. Ta je zagotovil, da Vlada RS doslej o tem vprašanju ni sprejela še nobene končne odločitve. Za dobro slovenskega gospodarstva upamo, da vlada dviga davka na dodano vrednost za prodajo časopisov in revij ne bo uvedla. Povišanja cen si namreč v teh časih založniki tiskanih medijev enostavno ne morejo privoščiti, ker bi to pomenilo le še dodatno zniževanje že tako (pre)nizkih prodanih naklad. Poleg tega bi to še dodatno obremenilo končne kupce, ki zaradi nenehnih dražitev ključnih dobrin, imajo iz dneva v dan manj pod palcem.


Prijavi napako v članku