Računalništvo, telefonija
10.08.2020 08:31

Deli z drugimi:

Share

Bo TikTok pred blokado rešilo ameriško sodišče?

TikTok resno razmišlja o preselitvi svojega središča iz Kitajske
TikTok resno razmišlja o preselitvi svojega središča iz Kitajske

Verjetno ste že seznanjeni s tem, da je predsednik Združenih držav Amerike Donal Trump pred kratkim podpisal izvršni nalog, s katerim je uradno prepovedal kitajskemu tehnološkemu podjetju ByteDance delovanje v Ameriki. Nalog izrecno prepoveduje kakršnekoli “transakcije” med državljani Združenih držav Amerike in omenjenim podjtetjem. Ker pa je podjetje ByteDance lastnik družbenega omrežja TikTok to pomeni, da bo priljubljeno omrežje čez dober mesec uradno prepovedano v Združenih državah Amerike.

Podjetje ByteDance se z odločitvijo ameriškega predsednika seveda ne strinja, saj je prepričano, da s svojim delovanjem ne ogroža zasebnosti ameriških uporabnikov. Zaradi tega bo kitajsko podjetje pravico iskalo na ameriškem sodišču. S sodbo želi dejansko razveljaviti odredbo ameriškega predsednika in s tem preprečiti, da bi prišlo do dejanske blokade v Združenih državah Amerike sicer zelo priljubljenega družbenega omrežja.

Trenutno še ni znano, kdaj bo razpisana prva obravnava zoper odločitev ameriškega predsednika. Časa za to seveda ni veliko, daj bi bil lahko dostop do priljubljenega družbenega omrežja TikTok blokiran že čez dober mesec dni. Čeprav bodo uporabniki do njega lahko še vedno dostopali z uporabo navideznih omrežij VPN, se bodo te tehnike lahko seveda posluževali le uporabniki, ki so računalniško bolj »podkovani«.


Prijavi napako v članku