Računalništvo, telefonija
11.03.2018 07:43
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bo Slovenija dovolj hitra, da nam zagotovi hitre in brezplačne internetne točke?

Evropa bo dobila hitre in brezplačne internetne točke
Evropa bo dobila hitre in brezplačne internetne točke

Ko smo zunaj po opravkih, pogosto s telefonom, tablico ali prenosnim računalnikom že po nekaj minutah začnemo z iskanjem brezplačnih dostopnih Wi-Fi točk za dostop do interneta. Zato so različne institucije Evropske unije (Evropski parlament, Evropski svet in Evropska komisija) že pred časom najavile začetek projekta WiFi4EU, katerega namen je postavitev brezplačnih brezžičnih dostopnih točk. Ta projekt se bo dejansko udejanjil v praksi, saj je program ravno pred kratkim potrdil še Evropski parlament, sedaj pa je prišel čas dejanske izvedbe.

WiFi4EU je skupno 120 milijonov evrov »težak« projekt, na njegovi osnovi pa bodo v naslednjih štirih letih v vseh večjih mestih članic Evropske unije postavili hitre brezžične dostopne točke, ki bodo brezplačno na voljo vsem uporabnikom. Prost dostop do svetovnega spleta naj bi bil skupaj omogočen v 600 večjih mestih v Evropski uniji in sicer najkasneje do leta 2020. Hitre dostopne točke bodo dostopne na številnih javnih mestih, kot so knjižnice, bolnišnice, parki, prometne postaje in podobni javni kraji. Evropski parlament je od pobudnikov projekta WiFi4EU zahteval še, da brezplačnih dostopnih točk ne bo mogoče uporabiti za zbiranje osebnih podatkov uporabnikov ali za komercialno oglaševanje ter prodajo raznovrstnih izdelkov in storitev.

V prvi fazi, ki je trenutno v teku, je na voljo 15 milijonov evrov ali 1.000 kuponov v vrednosti 15.000 evrov. Ta sredstva bodo namenjena nakupu in namestitvi najsodobnejše omrežne opreme, pri čemer bo Evropska komisija zagotovila najmanj 15 kuponov za vsako državo članico in uvedla mejo 8 odstotkov celotnega zneska sredstev, ki se lahko dodelijo posamični državi članici. Denar bodo prejele seveda tiste države in mesta, ki bodo zanj zaprosila, Evropska komisija pa bo denar razdeljevala po načelu kdor prvi pride prvi melje. Če se bodo slovenski uradniki pravočasno zmigali, to pomeni, da bi lahko že kmalu imeli na voljo hiter in zanesljiv javni internet.

Evropska komisija bo v prvem krogu opravila skupaj pet razpisov, v povprečju en razpis na vsakih šest mesecev. V prvem razpisu je skupno na voljo 15 milijonov evrov, sredstva naslednjih razpisov pa se bodo gibala od 20 milijonov evrov pa vse do 25 milijonov evrov.


Prijavi napako v članku