Računalništvo, telefonija
01.03.2021 15:41
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bo Intel Core i5-11400 ogrozil prodajo procesorjev AMD Ryzen?

Novi procesorji Intel naj bi se lažje kosali s procesorji konkurenčnega podjetja AMD.
Novi procesorji Intel naj bi se lažje kosali s procesorji konkurenčnega podjetja AMD.

Verjetno ste že seznanjeni s trem, da bo podjetje Intel najkasneje do 30. marca ponudilo v prodajo že enajsto generacijo procesorjev družine Core, s katerimi naj bi se nekoliko uspešneje zoperstavilo vse bolj priljubljenim procesorjem Ryzen Zen 3 konkurenčnega podjetja AMD. Novi procesorji s kodno oznako Rocket Lake-S bodo združljivi z novejšimi osnovnimi ploščami, za preračunavanje podatkov pa bodo uporabljali do osem procesorskih sredic oziroma 16 procesorskih niti. Procesorska jedra Cypress Cove bodo sicer še vedno izdelana s pomočjo 14-nanometrske tehnologije, a bodo energijsko bolj učinkovita.

Med novimi procesorji pa še posebej izstopa novi Intel Core i5-11400, ki podatke preračunava s šestimi procesorskimi jedri oziroma 12 procesorskimi nitmi. In sicer pri osnovni frekvenci 2,6 gigahercev oziroma 4,4 gigahercev v pohitrenem načinu delovanja. Prva preizkušanja novosti pa so presenetila mnoge. Novi procesor je namreč za kar 35-odstotkov zmogljivejši v enojedrnem načinu delovanja v primerjavi z zdajšnjim modelom Core i5-10400. Novost je bila preizkušena v navezi z osnovno ploščo ASRock Z590M in 16 gigabajti sistemskega pomnilnika DDR4-2133.

Tudi v večjedrnem načinu delovanja je novi procesor Intel Core i5-11400 gladko opravil z zdajšnjim modelom Core i5-10400, saj je v povprečju dosegel kar 18 odstotkov boljše rezultate. Zaradi tega so mnogi strokovnjaki prepričani, da se bo novi procesor podjetja Intel lahko brez težav kosal z vse bolj priljubljenim procesorjem Ryzen Zen 3 konkurenčnega podjetja AMD. Ta naj bi namreč za malo denarja ponujal veliko.


Prijavi napako v članku