Računalništvo, telefonija
14.09.2019 07:52
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bo EU Facebooku prepovedala uporabo Libre?

Evropsko politiko skrbijo posledice, ki bi lahko nastale ob uvedbi Facebookove digitalne valute Libra.
Evropsko politiko skrbijo posledice, ki bi lahko nastale ob uvedbi Facebookove digitalne valute Libra.

Podjetje Facebook naj bi kmalu uporabnikom ponudilo lastno kriptovaluto, ki se bo imenovala Libra in lastno digitalno denarnico, imenovano Calibre. Nova kriptovaluta bo neposredno povezana z aplikacijami, kot sta Messenger in WhatsApp in bo seveda delovala tudi znotraj družbenega omrežja. Digitalna valuta podjetja Facebook bo pričakovano vezana na ameriški dolar, pri čemer naj bi omogočala lažje digitalno plačevanje. Primerna bo predvsem za tiste, ki sicer poslujejo z bankami, a iz takšnih ali drugačnih razlogov nimajo kreditne ali debetne kartice. Novost bo mogoče kupiti praktično povsod po svetu, podpirala jo bodo tudi večja podjetja, kot so Uber, Visa, Mastercard, PayPal, Andreessen Horowitz, Coinbase, Booking, eBay in druga. Plačilne transakcije z uporabo nove kriptovalute bi morale biti tudi zelo poceni in pregledne, s tem pa se, vsaj trenutno, ne strinja Francija.

Francoski finančni minister Bruno Le Maire je namreč na evropskem finančnem forumu v Helsinkih izjavil, da bi bilo treba Facebookovo digitalno valuto Libra enostavno prepovedati. Njena uvedba bi namreč lahko spodkopala denarno suverenost držav članic Evropske unije in prinesla velika finančna tveganja. Digitalna denarna valuta, ki ima dve milijardi uporabnikov, prinaša namreč tako valutno kot sistemsko tveganje, kajti vsaka motnja v njenem delovanju ali upravljanju rezerv lahko povzroči velike finančne težave na globalni ravni.

Zaradi tega francoski finančni minister predlaga, da Evropska unija prepove uporabo digitalne valute Facebook Libra na evropskem ozemlju in oblikuje lastno digitalno valuto. Trenutno še ni znano, kako naj bi v praksi dejansko izgledala ureditev navideznih denarnih valut v Evropski uniji in kaj naj bi skupna evropska kriptovaluta dejansko prinesla prebivalcem tega območja.


Prijavi napako v članku