Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Poslovne rešitve
Triki in nasveti
21.08.2023 11:00

Deli z drugimi:

Share

Zakaj so prenosne polnilne postaje BLUETTI opremljene z LiFePO4 baterijami?

Kaj so LiFePO4 baterije in kakšno vlogo igrajo v prenosnih polnilnih postajah BLUETTI? Foto: BLUETTI
Kaj so LiFePO4 baterije in kakšno vlogo igrajo v prenosnih polnilnih postajah BLUETTI? Foto: BLUETTI

Litij-ionske baterije so povsod. Uporabljamo jih za napajanje telefonov, prenosnikov, pametnih ur in električnih avtomobilov. Obstaja pa več vrst litij-ionskih baterij, ki se predvsem razlikujejo v kemijski sestavi in njihovi namembnosti.

Prenosne polnilne postaje BLUETTI – nikoli več brez elektrike

Prenosne polnilne postaje so priročne zaradi svoje kompaktne zasnove in možnosti zagotavljanja električne energije na lokacijah brez tradicionalnih virov. Omogočajo polnjenje različnih naprav, od pametnih telefonov do prenosnikov, in so idealne za izlete, kampiranje ali nujne primere.

Kar loči BLUETTI prenosne polnilne postaje od drugih pa so LiFePO4 baterije, ki počasi osvajajo trg prenosnih polnilnih postaj in tudi druge trge, kjer so baterije glavni vir električne energije. Njihove glavne prednosti so odlična življenjska doba, učinkovitost in varnost.

BLUETTI EP500PRO – mojster za vse

Vsak izmed nas kopiči vse več elektronskih naprav, ki skorajda na dnevni ravni potrebujejo polnjenje, na primer prenosniki in pametni telefoni. Kadar smo zdoma, na primer na vikendu, se portfelju naprav pridruži še kakšen hladilnik, ventilator, zvočnik, televizor in kaj podobnega.

BLUETTI EP500 Pro je elektrarna na kolesih. Ima neverjetno kapaciteto 5100 Wh in končno moč 3000 W, kar pomeni, da lahko istočasno polnite več različnih naprav, tudi tiste energetsko najbolj potratne. Ima kar 15 priključkov za polnjenje naprav, vključno z dvema USB-C priključkoma, ki podpirata 100 W polnjenje. Med priključki najdemo še 4x USB-A, 3x DC in AC izhode/vhode, 12-V vtičnico za avto in tudi dva brezžična polnilnika.

Uporabljate ga lahko tudi v vlogi UPS napajalnika, ki vas bo v primeru izpada še naprej oskrboval z elektriko. Če 5100 Wh ne bo dovolj, lahko prenosno polnilno postajo razširite z do dvema dodatnima baterijskima moduloma kapacitete 2048 Wh (BLUETTI B230) ali 3072 Wh (BLUETTI B300).

BLUETTI AC200MAX – elektrika vedno na dosegu rok

BLUETTI AC200MAX se lahko pohvali z izjemno kapaciteto 2048 Wh, ki jo prav tako lahko po želji razširite z dodatnima baterijskima moduloma. Nazivna moč je manjša od zgornje Pro različice, in sicer 2200 W, kar pa bo še vedno dovolj za zahtevne uporabnike in napajanje/polnjenje naprav.

Po zaslugi vgrajene LiFePO4 baterije je življenjska doba prenosne polnilne postaje ocenjena na kar 3500+ ciklov do 80 % prvotne kapacitete. Kot se spodobi je vgrajen tudi sistem za upravljanje baterije (BMS), ki ves čas spremlja delovanje baterije in jo obenem tudi ščiti. Na voljo je zopet 15 različnih priključkov in 1400 W hitro polnjenje, ki postajo napolni v manj kot 2 urah.

BLUETTI EB3A in EB70 – zmogljivi in predvsem prenosljivi polnilni postaji

Spuščamo se po lestvici navzdol, kjer najdemo prenosni baterijski postaji EB70 in EB3A, ki sta namenjeni za manj zahtevne uporabnike, poudarek pa imata na prenosnosti.

BLUETTI EB70 se ponaša z močjo 1000 W in kapaciteto 716 Wh. V zameno za nižjo moč in kapaciteto pa je prenosna polnilna postaja bolj kompaktna, zato je njeno prenašanje in shranjevanje veliko bolj enostavno. Kljub temu pa ima še vedno dovolj priključkov (10) in dolgo življenjsko dobo 2500+ ciklov.

BLUETTI EB3A zaseda najnižjo pozicijo v hierarhiji, vendar je njena 600 W moč in 268 Wh kapaciteta dovolj za nezahtevne uporabnike, ki na poti običajno polnijo le prenosnike, telefone in podobne manj potratne naprave.

Vse BLUETTI prenosne polnilne postaje lahko upravljate preko namenskega zaslona ali celo brezplačne aplikacije. Če želite doseči samooskrbo v pravem pomenu besede, lahko BLUETTI polnilne postaje združite s sončnimi celicami in tako začnete črpati neskončno moč narave!

BLUETTI polnilne postaje so torej izredno zmogljive, varne, dolgotrajne in okolju prijazne, kar je zasluga vgrajenih LiFePO4 baterij, ki s svojo unikatno kemijsko zasnovo osvajajo več kot le področje prenosnih baterijskih postaj.

Če želite izvedeti več, kako delujejo BLUETTI polnilne postaje, obiščite www.bonajo.si.

Kaj pa so LiFePO4 baterije, ki so temeljna komponenta polnilnih postaj BLUETTI?

Kaj so LiFePO4 baterije? Kako se razlikujejo od standardnih litij-ionskih baterij?

LiFePO4 baterije so že nekaj časa na trgu, a šele v zadnjih letih so jih proizvajalci začeli masovno uporabljati za napajanje prenosnih polnilnih postaj, UPS postaj, avtodomov, električnih motorjev in tudi električnih avtomobilov.

LiFePO4 je vrsta litijeve baterije, ki za katodo uporablja železov fosfat. Naj spomnimo, da so bili mangan, nikelj in kobalt doslej najbolj pogosto uporabljane surovine za katodo, vendar imajo poleg svojih prednosti tudi neizogibne hibe, in sicer bolj volatilna sestava, toksičnost in kontroverzen način pridobivanja ključnih surovin.

Uporaba fosfata je premišljena izbira proizvajalcev. Gre za nestrupeno surovino in za razliko od ostalih doslej uporabljenih surovin, LiFePO4 baterije ne bodo povzročale škode okolju. Zaradi njihove kemijske sestave, ki je privzeto bolj stabilna, so tudi bolj varne in je posledično manj možnosti za vžige pri poškodbah ali nepravilni rabi.

Imajo tudi do trikrat daljšo življenjsko dobo (med 3000 in 5000 ciklov) v primerjavi z baterijami z nikljam, kobaltom in manganom (NCM) ter baterijami z nikljam in kobaltom (NCA). Njihova globina praznjena (DOD) je do 100 %, kar pomeni, da ni potrebno skrbeti, da bi se baterija preveč izpraznila.

Njihova največja hiba je delovanje pri nizkih temperaturah, kjer učinkovitost pade v primerjavi z NCM ali NCA baterijami. Na začetku razvoja jih je omejevala tudi nizka energijska gostota, zaradi katere so bile neprimerne za napajanje večjih električnih vozil.

V samo nekaj letih so gostoto povečali na skorajda isto raven kot NCM baterije, kar je privedlo do več primerov uporabe. Na primer Tesla, Ford in Volkswagen so začeli opremljati svoje električne avtomobile z litij-železnimi fosfatnimi baterijami. Poleg vse boljše učinkovitosti sta ključno vlogo igrala tudi varnost in trajnost.

LiFePO4 baterije se uporabljajo tudi za shranjevanje električne energije in na področjih uravnavanja konic električnega omrežja, napajanja UPS in sistemov za napajanje v sili.

Podjetje BLUETTI se je po zaslugi LiFePO4 baterij lahko povzpelo na tretje mesto na področju prenosnih polnilnih postaj.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem BONAJO d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri BONAJO d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem BONAJO d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več