Telefoni
25.02.2014 13:15
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najvarnejši Android na modrem planetu

Uporabnikom pametnega mobilnega telefona Blackphone ne bo potrebno skrbeti za varnost in zaščito svojih osebnih podatkov.
Uporabnikom pametnega mobilnega telefona Blackphone ne bo potrebno skrbeti za varnost in zaščito svojih osebnih podatkov.

V lanskem letu razkrito vohunjenje ameriške agencije za nacionalno varnost NSA je močno omajalo zaupanje uporabnikov v ponudnike storitev mobilne telefonije, saj NSA lahko vdre v praktično vse pametne telefone, ki so prisotni na trgu, in prestreza vse telefonske pogovore. Zaskrbljenim uporabnikom sta pomoč končno ponudila varnostno podjetje Silent Circle in španski start-up Geeksphone, ki sta na mednarodni konferenci mobilne telefonije Mobile World Congress 2014 predstavila prvi telefon, namenjen varnosti in zaščiti osebnih podatkov. Pametni mobilni telefon Blackphone namreč temelji na osnovi predelanega mobilnega operacijskega sistema Android (PrivatOS), ki med drugim omogoča celo ročno uravnavanje tega, katere aplikacije imajo dostop do določenih delov telefona in katera dovoljenja so jim ob tem na razpolago. Poleg tega so na novincu naložene mobilne aplikacije podjetja Silent Circle, ki omogočajo šifrirano komunikacijo z drugimi uporabniki tovrstnih aplikacij.

Trenutno najvarnejši pametni mobilni telefon za običajne smrtnike Blackphone je za nameček še dovolj zmogljiv za opravljanje vsakodnevnih nalog. Inženirji so ga namreč opremili s 4-jedrnim procesorjem frekvence dveh gigahercev, dvema gigabajtoma sistemskega pomnilnika, 4,7-palčnim (11,9-centimetrskim) zaslonom IPS ločljivosti 1.920 x 1.080 slikovnih točk, mobilno povezavo 4G/LTE, vgrajenim pomnilnikom kapacitete 16 gigabajtov, digitalnim fotoaparatom ločljivosti 8 milijonov točk in spletno kamero ločljivosti 1,3 milijona slikovnih točk. Novinec bo kmalu naprodaj onkraj luže, ameriški trgovci pa bodo zanj zahtevali preračunanih 480 evrov. V Evropi bomo morali za ta izjemno varni mobilnik Android po vsej verjetnosti odšteti okoli 630 evrov.


Prijavi napako v članku