Operacijski sistemi
13.09.2015 08:41
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

BlackBerry krepi ponudbo

Dobri stari BlackBerry
Dobri stari BlackBerry

Ena izmed glavnih prednosti uporabe pametnih telefonov BlackBerry je varovanje informacij. Ne glede na to, da pri končnih uporabnikih BlackBerry ne predstavlja pogoste izbire za pametni telefon, se glede zaščite podatkov pri BlackBerryju ni spremenilo veliko. Ni naključje, da so se vodilni pri podjetju Sony po hekerskem napadu zaradi filma The Interview odločili znova uporabljati stare modele pametnih telefonov BlackBerry.

Medtem ko medijska in strokovna javnost čakata na prvi pametni telefon podjetja, ki bo deloval na operacijskem sistemu Android OS, pa se je v ozadju odvijal zanimiv posel. BlackBerry je namreč za 375 milijonov evrov prevzel podjetje Good Technology. Glavni razlog prevzema možnost ponujanja zaščite uporabe bistvenih aplikacij za podjetja ne glede na operacijski sistem pametne naprave. Good Technology ponuja storitev, ki omogoča boljše upravljanje z napravami v podjetjih oziroma zaposlenih. Tako lahko BlackBerry aplikacije, kot so koledar, komunikacija s sporočili, deljenje dokumentov in e-pošta, ponudi tudi uporabnikom z operacijskim sistemom iOS ali Android OS. S tem se bodo pridružile BlackBerry Messengerju, ki je že na voljo na omenjenih platformah.

Prevzem z vidika BlackBerryja ni presenetljiv, saj želi podjetje svoje storitve ponuditi na drugih platformah. S tem se posredno tudi odpoveduje konkurenčni prednosti lastnega operacijskega sistema BlackBerry 10. Vendar pa na drugi strani prevzem prinaša dobre novice tudi za Good Technology. Tehnološko podjetje se je namreč spopadalo s težavami pri poslovanju, saj je realiziralo izgube. Kljub temu se je pripravljalo na začetek trgovanja z delnicami na borzi, saj je to predstavljalo enega izmed načinov, kako bi se povrnili vložki investitorjev. Prevzem s strani BlackBerryja prinaša na eni strani trgovanje na borzi in na drugi strani donos investitorjem.

Trg poslovnih uporabnikov pametnih naprav postaja izjemno konkurenčen. Veliko pritiska so pri BlackBerryju v zadnjih letih čutili s strani Appla. Ta je v nekaj letih sklenil pomembna sodelovanja z IBM-jem in Ciscom, ki poslovnim uporabnikom prinašata ozko usmerjene aplikacije za opravljanje vsakdanjih opravil. Med drugim bo kabinsko osebje letalske družbe United uporabljalo iPhone za vodenje naročil potnikov. Hkrati pa Apple s tem ponuja orodja za upravljanje pametnih naprav iOS zaposlenih v podjetju.

Ali bo navezava BlackBerryja in podjetja Good Technology uspešna, bo pokazal čas. Analitiki so novico o prevzemu sprejeli pozitivno.


Prijavi napako v članku