Programska oprema
27.02.2007 11:51

Deli z drugimi:

Share

BitTorrentova legalna ponudba

Pri BitTorrentu so pred kratkim opomnili širšo javnost, da mislijo resno in bo njihov BitTorrent Entertainment Network nudil vse širšo ponudbo dolpotegljive, plačljive vsebine studijev 20th Century Fox, Lions Gate, MTV Networks, Paramount Pictures, Warner Bros. in MGM. Zainteresirani si lahko “sposojajo” filme, televizijske serije in glasbene spote, prav tako pa lahko na njihovi spletni strani naložijo in z drugimi delijo svoje lastne vsebine.
BitTorrent ima infrastrukturo, tehnologijo in že obstoječo uporabniško bazo, kar bo občutno popeljalo digitalno distribucijo naprej in nudilo hitro, preprosto in poceni ponudbo, pravi Thomas Lesinski, predsednik oddelka na Paramount Pictures. Pika na i pa je široka ponudba, in pri Paramountu so zadovoljni, da jo lahko nudijo gledalcem preko novonastale strani, dodaja.
Ob štartu bo BitTorrent Entertainment Network nudil preko 5000 naslovov iz sveta filmov, TV serij, PC iger in glasbe. Potrošniki bodo lahko izbiralo tako med novejšimi filmi, kot so Superman Returns, Mission Impossible III, World Trade Center in Napoleon Dynamite (ki je od teh najstarejši). Od TV serij bodo na voljo na primer 24, Prison Break in South Park. V tem trenutku je večina video vsebine na voljo le v standardni definiciji, je pa približno 40 ur vsebine že v HD in je bo sčasoma še več, obljubljajo.
Prav tako obljubljajo, da bodo navkljub podpori velikih studijev izrazito vzpodbujali tudi distribucijo neodvisnih izdajateljev, ki bi radi izkoristili priložnost dosega večjega števila ljudi.
Stran ponuja vsebino zastonj, za izposojo in za nakup. Izposoja filmov se vrti okoli 2.99 (starejši filmi) in 3.99 dolarjev (novi izidi), kar znese okoli 2.3 do 3 evre. TV serije in glasbeni spoti so po dolpotegu vaši in stanejo 1.99 dolarja – poldrugi evro.
Video je zaščiten z Microsoftovim Windows Media DRM in je na voljo samo za Windows uporabnike – za Mac in Linux uporabnike pri BitTorrentu očitno ne marajo. Datoteke so omejene na en sam računalnik, kakorkoli uspešna ta “zaščita” že je.
Kratek prelet njihove strani vsekakor potrjuje njihovo zagnanost, saj vsebina na voljo ni za odmet, je pa tudi res, da so vstopili na občutno konkurenčen trg, ki ima najverjetneje svetlo prihodnost in na katerem se že rinejo veliki igralci kot na primer Apple, Amazon, Microsoft in Wal-Mart. Cene so pač karkšne so in bomo z njimi tako ali tako težko zadovoljni, sploh ob primerjavi z zastonj vsebino, s katero so pravzaprav začeli. In prav ta je in bo njihov največji konkurent. Karma, bi se lahko reklo.


Prijavi napako v članku