Digitalizacija
16.01.2014 14:41

Deli z drugimi:

Share

Bitcoin kraje

Bitcoin kraje tudi v Sloveniji
Bitcoin kraje
Bitcoin kraje

Na SI-CERT opozarjajo, da prejeli dve prijavi slovenskih uporabnikov glede kraje virtualne valute Bitcoin iz denarnic na spletnih borzah. V obeh primerih je šlo za vdor v poštni predal, prek katerega se opravlja potrjevanje transakcij.

Bitcoin (BTC) je virtualna kriptografska valuta, ki nima centralnega nadzornega sistema in je v obtoku od leta 2008. Na dan 16. 1. 2014 se tečaj BTC giblje okoli 630 EUR. Bitcoine sprejemajo nekatere spletne in fizične trgovine, izmenjava pa je možna na bitcoin borzah, spletnih portalih, kjer lahko ustvarite eno od svojih denarnic.

Kraja pa je mogoča tudi v bitcoin svetu, zato na SI-CERT opozarjajo na ustrezno zaščito virtualnih denarnic.

  • Denarnico na svojem računalniku zaščitite s kompleksnimi gesli, ki jih ni lahko uganiti.
  • Za svoje denarnice izdelajte varnostne kopije (backup).
  • Vseh bitcoinov ne hranite v denarnici na spletni borzi. Večje količine bitcoinov je pametno hraniti na bolj zaščitenem mestu (računalniku, ki ni priključen na internet).
  • Za denarnice na spletnih borzah vklopite dodatne varovalne mehanizme (kot je recimo preverjanje v dveh korakih, imenovana tudi “dvofaktorska avtentikacija”).

Ker obvestila o transakcijah iz svoje spletne denarnice dobite v predal elektronske pošte, je zelo pomembno, da imate v primeru kraje gesla vklopljene dodatne varovalne mehanizme. Če je mogoče, namestite preverjanje v dveh korakih tudi za poštni predal. Če prejmete nenavadno obvestilo, ki zahteva nekakšno preverjanje vašega gesla, preverite, če ne gre za phishing.

V primeru težav se lahko obrnete na cert@cert.si.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI-CERT
Za več informacij so vam na voljo pri SI-CERT
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Nacionalni center za posredovanje pri omrežnih incidentih

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI-CERT? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku