Računalništvo, telefonija
08.06.2015 10:45
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bikn.io – prva slovenska »beacon« platforma

Trenutno se tehnologija oddajnikov najbolj uporablja za namene trženja v trgovinskih centrih.
Trenutno se tehnologija oddajnikov najbolj uporablja za namene trženja v trgovinskih centrih.

V zadnjih letih se srečujemo z novo tehnologijo, ki nadgrajuje lokacijske storitve pametnih naprav, saj deluje tudi v zaprtih prostorih. Govorimo o oddajnikih (beacons) – majhnih, brezžičnih, energijsko varčnih senzorjih, nameščenih na določeno mesto v prostoru, ki oddajajo radijski signal BLE (Bluetooth Low Energy), s čimer lahko potisnemo vsebinsko ustrezno obvestilo na pametno napravo uporabnika, ko je ta v določenem dometu oddajnika. Uporaba te tehnologije bo v naslednjih letih spremenila način komunikacije trgovcev, organizatorjev dogodkov, transportnih sistemov, zdravstvenih in izobraževalnih ustanov, ne nazadnje jo lahko posamezniki uporabijo tudi za samodejne hišne sisteme.

Za uporabo tehnologije mora odjemnik v fizičnem prostoru namestiti oddajnike, uporabnik pa mora imeti nameščeno posebno aplikacijo na pametni napravi, ki podpira Bluetooth. Oddajniki oddajajo elektronsko obvestilo o svojem obstoju, pametne mobilne naprave z vključenim Bluetoothom pa te signale sprejmejo in z drugimi internetnimi tehnologijami na mobilni napravi uporabnika prikažejo lokacijsko ustrezno vsebino v obliki slike, besedila, avdio/videosporočila. Tak način komunikacije je zelo učinkovit in poglobi mobilno izkušnjo uporabnika, saj je vsebina smotrna, časovno ustrezna in ima zanj dodano vrednost.

Trenutno se tehnologija oddajnikov najbolj uporablja za namene trženja v trgovinskih centrih, saj trgovcem ponuja dragoceno priložnost za interakcijo s kupci v trenutku in na kraju, ko se odločajo za nakup, ter jim na njihove pametne naprave dostavi lokacijsko pomembne informacije, kot so kuponi, popusti, informacije o novih izdelkih in drugo. Zaradi vsebinsko bogate, lokacijsko ustrezne mobilne izkušnje pa se lahko uporabi tudi za informativne in izobraževalne namene, na primer v transportu (letališča, železniške in avtobusne postaje), v turizmu (muzeji, galerije) in na prireditvah (koncertne, športne dvorane). Načini uporabe te tehnologije so pravzaprav neomejeni.

Pri tem je treba pametno in smotrno zastaviti celotno mrežo oddajnikov, njihovo lokacijo, sporočila, ki se posredujejo uporabnikom, ter sproti vrednotiti in prilagajati sistem. In tu vstopi Bikn.io – prva slovenska »beacon« platforma, ki so jo razvili v slovenskem računalniškem podjetju Dhimahi, d. o. o. Z Bikn.io odjemnik nadzira in upravlja svojo celotno mrežo oddajnikov in vsebine, ki jih posreduje uporabnikom, pregleduje analitiko uporabe in enostavno integrira moč platforme v mobilno aplikacijo, obstoječo ali novo. Ekipa Bikn.io vam celo ustvari celoten načrt postavitve oddajnikov in predlaga njihovo uporabo na način, da obogatijo izkušnjo vaših uporabnikov v določenem času in prostoru.

Več na www.bikn.io.


Prijavi napako v članku