Računalništvo, telefonija
29.06.2012 21:45
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Baterija v barvi

Barva, ki vsak predmet spremeni v baterijo!
Barva, ki vsak predmet spremeni v baterijo!

Gorivne celice bi morale po napovedih strokovnjakov že zdavnaj prevzeti mesto klasičnih baterij, a temu v praksi še vedno ni tako. Raziskovalci namreč še vedno vlagajo veliko sredstev in truda v razvoj alternativnih hranilnikov električne energije. To so z najnovejšim izumom pokazali tudi raziskovalci s houstonske univerze Rice, ki so razvili posebno barvo, ki za razliko od običajne omogoča shranjevanje električne energije.

Novost se v osnovi ne razlikuje bistveno od klasičnih litij-ionskih baterij. Raziskovalci z univerze Rice so »le« ločili posamezne elemente klasične litij-ionske baterije in jih vmešali v tekočino. To so nato dodali klasični barvi, ki jo je mogoče nanesti na skorajda vsako površino. Tu velja omeniti, da vsaka barva oziroma sloj barve predstavlja določeno komponento baterije, zato jih je potrebno nanašati v pravem zaporedju.

Raziskovalci z omenjene univerze so doslej novost uspešno preizkusili na keramiki, steklu in nerjavečem jeklu. Baterija v barvi se je najboljše obnesla na keramiki. Devet med seboj povezanih in pobarvanih kopalniških ploščic je namreč LED diodam napetosti 2,4 V zagotovilo šesturno avtonomijo. Raziskovalci so prepričani, da lahko njihov izum še dodatno izboljšajo.

Pot do komercialne baterije v barvi je žal še dolga. Ob zdajšnji tehnologiji mora namreč nanos »tekoče« baterije potekati v čistem okolju brez prisotnosti vlage in kisika. Kljub temu raziskovalci še ne mislijo vreči puške v koruzo. Upajmo, da bodo pri svoji nameri uspešni in da bomo lahko kmalu baterije nanašali na poljubno površino kar z razpršilci.


Prijavi napako v članku