Računalništvo, telefonija
01.12.2015 15:11

Deli z drugimi:

Share

Avtomobili brez voznika bodo komunicirali s pešci!

Googlov visokotehnološki avtomobil Car bo izdelovalo kar podjetje Google Auto LLC.
Googlov visokotehnološki avtomobil Car bo izdelovalo kar podjetje Google Auto LLC.

Med najpomembnejšimi projekti podjetja Google nedvomno najdemo avtomobile brez voznikov in vozila, ki jih upravlja računalnik. Tu gre za projekte, ki bodo korenito spremenili tako način prevoza kot naše življenje, saj bodo občutno zmanjšali pomen klasičnega voznika in s tem posledično število nesreč. Za prometne nesreče je namreč v večini primerov kriv človeški faktor, računalnik pa je na cesti vsaj po doslej zbranih podatkih praktično nezmotljiv.

Da podjetje Google misli resno z avtomobili brez voznikov in vozili, ki jih upravlja računalnik kaže patent, ki mu ga je nedavno podelila ameriška agencija za registracijo patentov. Tu gre za tehnologijo, ki bo omogočala, da bodo samodejno vozeči avtomobili lahko komunicirali s pešci, in sicer na način, da jih bodo obvestili o njihovih namerah. Na primer, utripajoče stop luči na avtomobilu bodo pešce opozarjali, da ne smejo prečkati ceste, medtem ko bo osvetljen prednji odbijač dal pešcem vedeti, da je avto ustavljen in da je varno prečkati cesto. Vozilo naj bi za nameček pešce opozarjalo tudi na druge nevarnosti na cesti, kot na primer prihod motornega kolesa.

Pri podjetju Google verjamejo, da bodo samovozeči avtomobili postali nekaj vsakdanjega že leta 2025. Tehnologija bo to sicer omogočala že prej, vendar se bodo morali na tovrstni način prevoza najprej privaditi vozniki, hkrati pa bo potrebno seveda spremeniti tudi trenutno veljavne cestno prometne predpise.


Prijavi napako v članku