Prenosni računalniki
11.11.2011 11:40
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Asus Eee Pad Transformer Prime: Prva tablica s Tegra 3

Asus Eee Pad Transformer Prime je vsaj za razred boljši od Applove tablice iPad 2.
Asus Eee Pad Transformer Prime je vsaj za razred boljši od Applove tablice iPad 2.

Asus je predstavil težko pričakovani tablični računalnik Eee Pad Transformer Prime. Tu gre za naslednika izredno priljubljene tablice Eee Pad Transformer, ki je kot prvi opremljen z zmogljivo platformo Tegra 3 podjetja Nvidia. To pomeni, da ima novinec za preračunavanje podatkov na voljo kar štiri procesorska jedra ARM Cortex-A9. Poleg tega je na razpolago še manj zmogljivo dodatno procesorsko jedro, ki se uporablja predvsem takrat, ko naprava ne dela praktično “nič” oziroma je v stanju pripravljenosti.

Novinec se lahko pobaha z debelino komajda 8,3 milimetrov in težo 586 gramov. Tablični računalnik Eee Pad Transformer Prime je bil razvit okoli zaslona IPS z 10-palčno oziroma 25,4-centimetrsko diagonalo in ločljivostjo 1.280 x 800 slikovnih točk. Zaščito zaslonu zagotavlja neuničljivo steklo Gorilla Glass. Za shranjevanje vmesnih računov in ukazov je na voljo gigabajt sistemskega pomnilnika, medtem ko je za podatke na razpolago vgrajeni pomnilnik z 32 gigabajti oziroma 64 gigabajti prostora. Pomnilnik lahko po potrebi razširimo s pomočjo pomnilniške kartice microSD.

Za povezljivost je poskrbljeno s tehnologijami Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 2.1 in microHDMI. Bralnik pomnilniških kartic SD in priključki USB se nahajajo na podstavku s tipkovnico. Za opravljanje videokonferenc je na voljo digitalna kamera ločljivosti 1,2 milijona točk, medtem ko za kakovostno zajemanje nepozabnih trenutkov skrbi digitalni fotoaparat ločljivosti 8 milijonov točk. Na voljo je celo bliskavica LED. Na pomnilniku je nameščen mobilni operacijski sistem Android 3.2 Honeycomb. Tega bo v bližnji prihodnosti mogoče nadgraditi na težko pričakovani Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Avtonomija nove Asusove tablice naj bi skupaj s tipkovnico znašala kar 18 ur.

Tablični računalnik Asus Eee Pad Transformer Prime bo Onkraj luže naprodaj v mesecu decembru. Za različico, opremljeno z 32-gigabajti pomnilnika, bo potrebno odšteti preračunanih 370 evrov. Zmogljivejša različica s 64-gigabajti pomnilnika bo 70 evrov dražja (440 evrov). Za nakup tipkovnice bo potrebno odšteti še preračunanih 110 evrov.

Vas zanima več iz te teme?
Asus prenosni računalniki

Prijavi napako v članku