Računalništvo, telefonija
30.11.2014 12:08

Deli z drugimi:

Share

Archos 80 Cesium: Windows tablica za 120 evrov!

Tablični računalnik 80 Cesium podjetja Archos bo v Evropi naprodaj za pičlih 150 evrov!
Tablični računalnik 80 Cesium podjetja Archos bo v Evropi naprodaj za pičlih 150 evrov!

Francosko podjetje Archos se s svojimi izjemno zanimivimi izdelki vse bolj uveljavlja med uporabniki tabličnih računalnikov in to predvsem na račun cenovno ugodnih naprav. Na letošnji konferenci IFA, ki je v Berlinu potekala od 5. do 10. septembra, je še posebno blestelo s tablico 80 Cesium, ki poganja operacijski sistem Windows 8.1. Tablični računalnik je namreč opremljen z relativno zmogljivo strojno opremo, podjetje Archos pa je obljubilo, da bo novinca klju btemu mogoče kupiti po izjemno ugodni ceni.

Francosko podjetje je držalo zadano obljubo, saj je njihovo tablico 80 Cesium že mogoče kupiti onkraj luže, zanjo pa ameriški trgovci zahtevajo zgolj preračunanih 120 evrov. Kljub temu je novost opremljena z relativno zmogljivo strojno opremo, ki obsega 8-palčni zaslon ločljivosti 1.280 x 800 slikovnih točk (189 slikovnih točk na palec) in za preračunavanje podatkov uporabljal 4-jedrni Intelov procesor Atom Z3735G (Bay Trail9) frekvence 1,86 gigahercev z vgrajeno grafično kartico Intel HD. Tu najdemo še gigabajt sistemskega pomnilnika, vgrajen pomnilnik s 16 gigabajti prostora in režo za pomnilniško kartico microSD do kapacitete 128 gigabajtov. Za zajem fotografij je na voljo fotoaparat ločljivosti dveh milijonov točk, za spletne konference pa kamera ločljivosti 0,3 milijonov točk.

V tabličnem računalniku Archos 80 Cesium je vgrajena baterija zmogljivosti 4.000 (mili)amper ur, skupaj z operacijskim sistemom Windows 8.1 pa je na voljo še pisarniški paket Office 365 v navezi z brezplačnim prostorom v oblačni storitvi OneDrive. Novost naj bi na evropska tla prispela na začetku naslednjega leta, zanjo pa naj bi bilo v prosti prodaji potrebno odšteti okoli 150 evrov.


Prijavi napako v članku