Programska oprema
21.01.2008 13:51

Deli z drugimi:

Share

Applove novosti

Time Capsule: brezžična arhivska podpora za vse vaše Mace

Apple je predstavil Time Capsule (časovno kapsulo), arhivski podporni pripomoček, ki samodejno in brezžično arhivira vse dokumente na enem ali večih Macih, ki uporabljajo Leopard, najnovejšo različico Applovega Mac OS X operacijskega sistema, ki vključuje neverjetni Time Machine, program za samodejno arhivsko podporo. Time Capsule združuje 802.11n bazno postajo s trdim diskom serverske vrste majhne oblike. Enostavno ga priključite, nato pa lahko le z nekaj preprostimi kliki nastavite brezžično arhivsko podporo za vsak Macov računalnik na en Time Capsule. Time Capsule nudi popolnoma opremljeno 802.11n bazno postajo in prihaja v dveh različicah: s 500 GB in 1 TB prostora.

“Prinesite domov Time capsule, priklopite ga, pritisnite nekaj tipk na vašem Macu in konec – vsi dokumenti z Macov v vaših hiši so avtomatsko arhivirani, iz ure v uro, iz dneva v dan,” je povedal Steve Jobs, predsednik uprave podjetja Apple. “S Time Capsule in Time Machine so vse vaše nenadomestljive fotografije, filmi in dokumenti samodejno zaščiteni in jih je tako enostavno ponovno najti v primeru, če se izgubijo.”

Time Capsule, ki z lahkoto deluje s Time Machinom, omogoča uporabnikom brezžično arhivsko podporo vseh podatkov na njihovih Macih, povrnitev izgubljenih dokumentov in tudi obnovitev programov. V primeru, da se podatki izgubijo, je mogoče brezžično poiskati izbrisane dokumente, aplikacije, fotografije in ostale digitalne medije po časovnih obdobjih in jih nato obnoviti. V kolikor je to potrebno, lahko Leopard enostavno povrne celoten sistem s pomočjo Time Machine arhiva na Time Capsule.

Poleg tega, da gre za najboljši način arhiviranja podatkov z Maca, je Time Capsule tudi popolnoma opremljena Wi-Fi bazna postaja z najnovejšo 802.11n tehnologijo. Ker omogoča petkrat boljšo učinkovitost in dvojni domet, kot ga ponuja 802.11g, je 802.11n vgrajen v Applove iMac namizne računalnike in v vse Mac prenosnike, vključno z MacBook, MacBook Pro in novim MacBook Air. Time Capsule se predstavlja s tankim dizajnom z vgrajenim električnim napajanjem in povezavo za brezžično tiskanje na USB tiskalnik. S Time Machine lahko na enostaven način ustvarite varno brezžično omrežje za do 50 uporabnikov in nastavite varnostne omejitve, kot je npr. omejevanje dostopa do interneta z računalnikov, ki jih uporabljajo otroci.

Tako model s 500 GB kot z 1 TB prostora imata popolnoma integrirano 802.11n AirPort Extreme bazno postajo. Tako lahko Time Capsule služi kot arhivska podporna rešitev za več računalnikov ali kot hrbtenica za enostavno vzpostavljivo in cenovno dostopno visoko hitrostno 802.11n brezžično omrežje za zaščito digitalnih datotek pri delu doma, v šoli ali službi.

Nadgradnja programske opreme za iPod touch

Apple je najavil tudi pomembno nadgradnjo programske opreme za iPod touch, ki bo najboljšega iPoda pretvorila v še nekaj večjega – najboljši Wi-Fi prenosni spletni brskalnik na svetu. Uporabniki iPod toucha že imajo na voljo najnaprednejši mobilni spletni brskalnik Safari, sedaj pa jim bo Apple omogočil še uporabo 5 odličnih aplikacij – Mail, Maps, Stocks, Weather in Notes. Nadgradnja programske opreme za iPod Touch vključuje tudi nove značilnosti, kot je Web Clips, prilagodljiv začetni zaslon (home screen), od danes pa omogoča tudi gledanje filmov, izposojenih na iTunes. Na nove iPod touche je nadragnja že nameščena, obstoječi uporabniki pa lahko nadgrajen programski paket kupijo v trgovinah oz. na iTunes www.itunes.com.

“Te neverjetne nove mobilne aplikacije so spremenile iPod toucha v ne samo najboljšega iPoda, temveč tudi v najboljšo Wi-Fi mobilno napravo na svetu,” je povedal Steve Jobs, predsednik uprave podjetja Apple. “Z njegovim revolucionarnim na dotik občutljivim vmesnikom, programsko opremo in 3’5-palčnim zaslonom se iPod touch razvija v vodilno Wi-Fi mobilno platformo 21. stoletja.”

iPod touchev Mail je bogat vmesnik HTML za pregledovanje elektronske pošte, ki prenaša elektronska sporočila v ozadju z večine poštnih strežnikov POP3 in IMAP ter prikazuje fotografije in grafike skupaj s tekstom sporočila. Uporabniki si lahko samo z nekaj kliki nastavijo svoj Google Mail, Yahoo! Mail, Mac Mail oz. večino zasnovanih poštnih storitev POP in IMAP.

iPod toucheva funkcija Maps predstavlja možnost avtomatskega iskanja trenutne lokacije ob uporabi bližnje Wi-Fi bazne postaje, ki jo je mogoče uporabiti tudi kot začetno in končno točko pri načrtovanju vaše nadaljnje poti oz. iskanje neke točke v bližini, ki vas zanima. Uporabnikom je na voljo tudi prikaz realno časovega stanja prometa, pregledovanje zemljevidov v dveh osnovnih oblikah – kot zemljevid in kot satelitski posnetek – ter celo v hibridni obliki, ki združuje oba pogleda, in tako omogoča prenos imen glavnih ulic na satelitski posnetek.

Funkciji Stocks in Weather uporabnikom prinašata dostop do obvestil “v živo” o stanjih na trgih delnic in vremenskih napovedih samo z dotikom prsta, aplikacija Notes pa na osnovi inteligentne tipkovnice nudi beleženje informacij med potjo.

Uporabniki lahko sedaj spreminjajo tudi začetni zaslon iPod toucha, in sicer lahko reorganizirajo obstoječe in dodajajo nove ikone. Na voljo je devet različnih začetnih zaslonov, med katerimi je mogoče hitro preklapljati. Z novo funkcijo Web Clips lahko na vašem začetnem zaslonu ustvarite celo po meri oblikovane ikone za vaše najljubše spletne strani. Web Clips predstavlja dovršen način enostavnega dostopanja do spletnih strani, ki jih obiskujete tako kot portale z novicami, bloge, športne strani, filmske sezname in še več.

Z Applovo novo storitvijo iTunes Movie rentals si lahko ljubitelji filmske umetnosti izposojajo filme na svoj računalnik, jih enostavno in hitro prenesejo na svoj iPod touch ter si jih ogledajo na prečudovitem 3’5-palčnem iPod zaslonu (skoraj 9 cm). Uporabniku je na voljo tudi funkcija premikanja nazaj in naprej po poglavjih skozi njihove filme ter izbira zvoka in podnapisov v drugem jeziku, če so le-ti na voljo.


Prijavi napako v članku