Namizni računalniki
21.10.2014 09:10
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Applov popolni polom z novimi računalniki Mac mini

Novi Applovi računalniki Mac mini so pregrešno dragi in jih je praktično nemogoče nadgraditi.
Novi Applovi računalniki Mac mini so pregrešno dragi in jih je praktično nemogoče nadgraditi.

Podjetje Apple je na nedavni konferenci predstavilo prenovljene miniaturne osebne računalnike Mac mini. Tu dejansko gre za cenovno občutno dostopnejši način do namiznega računalnika Mac, kjer kupec prejme zgolj računalnik, brez zaslona, računalniške tipkovnice in miške. Čeprav novinci v primerjavi s predhodniki ponujajo le malenkostno nižjo zmogljivost, so ti med naprednimi uporabniki naleteli na precejšno mero neodobravanja, saj jih je praktično nemogoče nadgraditi.

Pri pregledu novosti so namreč zanesenjaki prišli do spoznanja, da so sistemski pomnilniki spojeni z osnovno ploščo, kar pomeni, da jih ni mogoče zamenjati z zmogljivejšimi ali nadgraditi. Poleg tega je nakup računalnika Mac mini z večjo količino pomnilnika pregrešno drago, saj je razlika med različico s štirimi gigabajti in 16 gigabajti kar 300 evrov, med inačico z osmimi gigabajti in 16 gigabajti pa 200 evrov. Edino komponento, ki jo lahko uporabnik sam zamenja je trdi disk, vendar če to stori v lastni režiji, izgubi garancijo nad računalnikom Mac mini.

Mnogi so za nameček še prepričani, da so Applovi osebni računalniki Mac mini relativno dragi za to, kar ponujajo. Vstopna različica z dvojedrnim procesorjem Intel Core i5 frekvence 1,4 gigahercev je onkraj luže vrednotena na preračunanih 520 evrov, model z dvojedrnim procesorjem Intel Core i5 frekvence 2,8 gigahercev pa je vrednoten na kar preračunanih 1.020 evrov.

Vas zanima več iz te teme?
Apple računalniki

Prijavi napako v članku