Računalništvo, telefonija
14.07.2020 08:46

Deli z drugimi:

Share

Apple bližje lastnim očalom za navidezno resnično?

Kot vse kaže podjetju Apple izdelava lastnih očal za navidezno resničnost gre po načrtih.
Kot vse kaže podjetju Apple izdelava lastnih očal za navidezno resničnost gre po načrtih.

Na svetovnem spletu že dlje časa krožijo govorice o tem, da bo Apple očala za razširjeno resničnost predstavil letos, ta pa naj bi prodajne police ugledala leto kasneje. Ta novica je sicer v dobro voljo spravila mnoge ljubitelje Applovih izdelkov, saj naj bi, vsaj glede na govorice, vsebovala lastne visokoločljivostne zaslone s širokim vidnim kotom in podporo za prikaz tridimenzionalnih vsebin. Platforma naj bi slonela na povsem novem naprednem mobilnem procesorju, ki naj bi bil optimiziran za dolgo avtonomijo delovanja brez potrebe po pogostem polnjenju. Apple naj bi za očala pripravil celo lasten operacijski sistem, ki bi imel povsem spremenjen uporabniški vmesnik. Operacijski sistem naj bi bil opremljen z oznako rOS in naj bi bil prilagojen tako za glasovne ukaze kot za prepoznavo gibov glave.

Kot vse kaže podjetju Apple izdelava lastnih očal za navidezno resničnost gre po načrtih, saj naj bi računalniški gigant pričel drugo fazo izdelave leč zanje. Tu naj bi dejansko šlo za preizkušanje možnosti množične proizvodnje novosti. Te leče naj bi izdelovali v eno od tovarn podjetja Foxconn, ki se nahaja v mestu Chengdu na jugozahodu Kitajske. Tu gre za iste obrate, kjer izdelujejo tudi tablice iPad. Če bo šlo vse po načrtih bo novost po vsej verjetnosti nared za množično prodajo še pred koncem letošnjega leta.

Pri tem velja še opozoriti na to, da novih očal podjetja Apple po vsej verjetnosti ne bo mogoče uporabljati brez pametnega mobilnega telefona iPhone. Očala naj bi razpolagala celo z naprednim sistemom, imenovanim LIDAR. Gre za posebne laserske žarke, ki vidijo objekte v 3D obliki in jih lahko zaznajo na razdalji več 100 metrov. Poleg tega naj bi našli še možnost brezžičnega polnjenja, nadzorovali pa jih boste s pomočjo posebnih gibov. Uporabniški vmesnik za enostavno upravljanje z njimi naj bi se imenoval Starboard.

Če gre verjeti govoricam, nova očala pričakovano ne bodo poceni. Zanje naj bi bilo v Združenih državah Amerike treba odšteti okoli preračunanih 455 evrov, kar pomeni, da bo njihova cena v evropskem prostoru zagotovo višja od 500 evrov. Začetek prodaje prvih očal za navidezno resničnost podjetja Apple pa lahko pričakujemo najhitreje konec prihodnjega leta, po vsej verjetnosti pa šele na začetku leta 2022.


Prijavi napako v članku