Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
01.03.2024 11:20

Deli z drugimi:

Share

Aplikacije, ki spreminjajo dom

Aplikacije za pametni dom spreminjajo naš način življenja in uporabe tehnologije v domovih.

Bodisi da gre za nadzor nad osnovnimi funkcijami, kot so osvetlitev in ogrevanje, bodisi za izvajanje kompleksnejših scenarijev, ki vključujejo več naprav, igrajo aplikacije ključno vlogo pri oblikovanju pametnega in povezanega doma. Vendar pa aplikacije med seboj niso združljive in naprave, ki podpirajo eno aplikacijo, običajno ne podpirajo druge. Zato je bistveno, da se pred nakupom odločimo, katero aplikacijo želimo uporabljati, in nato izberemo naprave, ki so z njo kompatibilne.

Katere aplikacije pametnega doma so na voljo?

Tuya in Smart Life sta priljubljeni aplikaciji za pametni dom, ki omogočata uporabnikom nadzor nad pametnimi napravami preko enostavnega vmesnika na pametnem telefonu. Aplikaciji nudita široko paleto združljivih naprav, kot so pametne žarnice, termostati in vtičnice, ter omogočata uporabnikom avtomatizacijo in nadzor nad svojim domom na učinkovit način.

eWeLink je aplikacija, ki je združljiva s pametnimi napravami Sonoff in omogoča uporabnikom nadzor nad osvetlitvijo, gretjem, varnostnimi sistemi in še več, vse preko pametnega telefona. Z enostavnim vmesnikom in možnostjo avtomatizacije je eWeLink priljubljena med uporabniki, ki želijo povečati udobje in varnost v svojem domu.

Meross je znana po svojih visokokakovostnih pametnih napravah, ki jih je mogoče enostavno upravljati preko njihove aplikacije. S široko paleto pametnih vtičnic, stikal, termostatov in drugih naprav je Meross odlična izbira za tiste, ki iščejo zanesljive in napredne rešitve za svoj pametni dom.

HomeKit, Applova razvojna domislica, ponuja integrirano rešitev za upravljanje pametnih naprav znotraj ekosistema Applovih naprav. S svojim varnostnim in zasebnostnim pristopom ter široko paleto združljivih naprav je HomeKit odlična izbira za tiste, ki želijo v svojem pametnem domu izkoristiti prednosti Applovega ekosistema. Meross in Aqara sta blagovni znamki naprav, osredotočeni na kompatibilnost z napravami blagovne znamke Apple.

Za izkušene upravljalce pametnega doma je na voljo odprtokodna aplikacija Home Assistant. Uporaba te aplikacije zahteva nekoliko več računalniškega znanja in lasten strežnik, na katerem deluje, vendar pa je njena uporabnost upravičena s podporo najširšemu naboru naprav ter s številnimi možnostmi prilagoditev in uporabe, ki jih omejuje le domišljija.

Skupaj aplikacije za pametni dom, kot so Tuya in Smart Life, eWeLink, Meross ter HomeKit, uporabnikom omogočajo nadzor nad njihovim domom na enostaven, učinkovit in zanesljiv način. S svojimi funkcijami za nadzor, avtomatizacijo in integracijo pametnih naprav prispevajo k večji udobnosti, varnosti in povezanosti v pametnih domovih po vsem svetu.

Kako spremeniti hišo ali stanovanje v pametni dom?

Začnite po korakih. Najprej se odločite, katera aplikacija oziroma ekosistem vam najbolj ustreza. Najlažji prvi korak je vgradnja pametnih žarnic in vtičnic, s katerimi si boste olajšali vsakdanjik. Nadaljujete lahko s termostatskimi glavami, s katerimi lahko običajne radiatorje spremenite v bolj varčne naprave, in pametnim termostatom – kombinacija, ki vam bo omogočala, da privarčujete na ogrevalnih stroških.

Ko boste usvojili osnove, se lahko lotite naprednejših projektov, kot na primer vzpostavitve video nadzornega sistema s pametnimi kamerami, senzorji, alarmi in detektorji, ki bodo varovali vas in vaše najbližje. Tudi najpametnejše naprave potrebujejo napajanje, zato je smotrno obiskati www.powerbank.si in poskrbeti za neprekinjeno napajanje vaših naprav.

Vse naštete naprave pametnega doma pa lahko najdete v spletni trgovini www.kitajc.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem MojPlanet d.o.o..
Vas zanima več iz te teme?
brezžične kamere Pametne vtičnice pametni dom


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več
Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več