Računalništvo, telefonija
27.03.2017 12:08
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Angleška zunanja ministrica nad WhatsApp

Firefox OS prihaja v ospredje!
Firefox OS prihaja v ospredje!

Po zadnjem terorističnem napadu v Londonu so se tehnološka podjetja znova znašla pod političnim pritiskom. Angleška zunanja ministrica Amber Rudd je za birtanski BBC izjavila ostro stališče proti lastnikom aplikacije WhatsApp. Po njenem mnenju je popolna, tako imenovana end-to-end, enkripcija podatkov nesprejemljiva. Obveščevalne službe bi namreč morale imeti dostop do poslanih in prejetih sporočil saj bi s tem bili postopki raziskovanja kriminalcev lažji.

Razlog zakaj Rudd omenja WhatsApp je uporaba aplikacije s strani terorista. Slednji naj bi s pomočjo WhatsApp zgolj nekaj minut pred izvedbo napada komuniciral. Dostop do vsebine poslanih in prejetih sporočil zaradi omenjene enkripcije ni možen saj niti podjetje samo nima dostopa do sporočil. Uporabniki lahko brez težav s pomočjo aplikacije WhatsApp komunicirajo. Se pa tudi Rudd zaveda posledic svoje zahteve. Pri tem je namreč poudarila, da si ne želi neke vrste dostopa skozi zadnja vrata. Slednje je bil tehten argument tenholoških podjetij saj omogočanje dostopa do informacij obveščevalnim službam pomeni tudi odprta vrata za hekerje in ostale nepridiprave.

Omenjena situacija predstavlja zanimiv položaj v katerem smo se znašli kot družba. Po eni strani se verjetno vsak strinja, da bi dostop do informacij, ki si jih pošiljajo kriminalci olajšaj raziskovalno delo. A hkrati pa tudi ni dvoma, da bi državni organi omenjeno situacijo izkoriščali. Slednje je s svojimi informacijami razkril tudi najbolj znani žvižgač na svetu in obseh zlorab do zasebnosti državljanov je tako velik, da je stališče tehnoloških podjetij povsem razumljivo.

Kakšen bo razplet je težko predvideti. Možnost namreč obstaja, da je poziv Amber Rudd zgolj politična akcija. S tem bi namreč politiki prebivalcem Velike Britanije sporočili, da si želijo skrajnih ukrepov za preprečitev podobnih napadov v prihodnje. Po drugi strani pa se lahko v dogajanje vključi tudi Evropska Unija in v tem primeru bi nastala situacija imela večjo težo in pritisk na Facebook, ki je lastnik aplikacije WhatsApp, bi bil še toliko večji.


Prijavi napako v članku