Računalništvo, telefonija
03.10.2014 08:56

Deli z drugimi:

Share

Android za pametne avtomobile na ogled

Avtomobilski sistem Google Android Auto uživa precejšnjo podporo med svetovnimi proizvajalci avtomobilov, saj prinaša bogato paleto novih možnosti za pametne avtomobile.
Avtomobilski sistem Google Android Auto uživa precejšnjo podporo med svetovnimi proizvajalci avtomobilov, saj prinaša bogato paleto novih možnosti za pametne avtomobile.

Podjetje Google je konec junija razkrilo operacijski sistem Android Auto, ki ni nič drugega kot poenostavljen grafični vmesnik za dostop do ključnih funkcionalnosti združljivega avtomobilskega računalniškega sistema. Ker je novost že skorajda nared za množično uporabo v sodobnih avtomobilih, so zanesenjaki spletnega portala Ars Technica razkrili nekaj zaslonskih sliko novosti. Iz njih je razvidno, da bo grafični vmesnik minimalističen oziroma bo prikazoval le tiste vsebine, ki so nujno potrebne za upravljanje z bogatimi funkcijami novosti.

Avtomobilski sistem Google Android Auto uživa precejšnjo podporo med svetovnimi proizvajalci, saj prinaša možnost glasovnega upravljanja, iskalni rezultati pa so prilagojeni podatkom, lokaciji in informacijam o uporabniku. Glasovno iskanje voznik sproži s pritiskom namenskega gumba na volanskem obroču, za dostop do možnosti pa je seveda na voljo še na dotik občutljiv zaslon. Novost voznikom seveda omogoča uporabo storitve Google Maps za navigacijo po neznanih krajih, in sicer skupaj s storitvijo zavoj-za-zavojem. Preko Googlovega avtomobilskega sistema Android Auto bo mogoče celo pošiljati sporočila z zvočnim narekovanje, za kar bo posrbela storitev Google Now. Tu bo mogoče koristiti celo priljubljeno storitev Google Play Music za predvajanje priljubljene glasbe.

Vmesnik za razvoj namenski aplikacij za operacijski sistem Google bo avtomobilskim hišam na voljo kmalu, te pa naj bi najbolje delovale v navezi s 7-palčnim (17,8-centimetrskim) zaslonom tabličnim računlanikom Nexus 7. Tu velja še omeniti, da avtomobilski sistem Google Android Auto trenutno podpirajo že vsi vodilni proizvajalci avtomobilov, kot so Audi, Chrysler, Ford, GM, Honda, Hyundai, Nissan in Volkswagen.


Prijavi napako v članku