Računalništvo, telefonija
16.01.2020 09:37

Deli z drugimi:

Share

Ameriški predsednik ostro nad podjetje Apple!

Podjetje Apple naj bi s šifriranje podatkov dejansko pomagalo morilcem, preprodajalcem drog in drugim nasilnim kriminalcem.
Podjetje Apple naj bi s šifriranje podatkov dejansko pomagalo morilcem, preprodajalcem drog in drugim nasilnim kriminalcem.

Če že dlje časa uporabljate mobilne naprave podjetja Apple ste morda že seznanjeni s tem, da je moral računalniški gigant ameriški policiji izročati uporabnikove podatke, ki so bili shranjeni v strežnikih iCloud ali na napravi, zaklenjeni z geslom. Od leta 2014 pa to ni več mogoče, saj je s pripravo mobilnega operacijskega sistema iOS8 računalniški gigant poskrbel, da se šifriranje podatkov izvaja neposredno na uporabnikovi mobilni napravi. To pomeni, da do teh podatkov ne more več dokopati niti podjetje Apple, pa četudi bi si to želelo.

Da je brez gesla nemogoče priti do šifriranih podatkov pa se je nedavno pokazalo ma primeru, ko je ameriški državni tožilec Apple zaprosil za odklenitev dveh pametnih mobilnih teflonov iPhonov. Tu je šlo za telefona, ki sta bila v lasti vojaka, ki je v začetku decembra v pomorskem oporišču ubil tri vojake. Računalniki gigant je oblastem sicer predal podatke iz vojakovega računa iCloud, a telefonov enostavno ni mogel odkleniti. Kot že omenjeno njegovi telefoni imajo privzeto vključeno šifriranje vseh shranjenih podatkov.

Zaradi omenjenega dogodka se je na podjetje Apple brez zadržkov spravil celo ameriški predsednik Donald Trump. Ta je v izjavi za javnost sporočil, da podjetje Apple s šifriranje podatkov dejansko pomaga morilcem, preprodajalcem drog in drugim kriminalcem. Pri podjetju Apple se na obtožbe ameriškega predsednika še niso odzvali, so pa prejeli še »opozorilo«, da mu ameriška administracija že dlje časa pomaga pri zagotavljanju pogojev za odlično poslovanje, zato bi jim moralo vrniti uslugo in odkleniti telefona iPhone.


Prijavi napako v članku