Računalništvo, telefonija
06.12.2016 10:11
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Amazon bo naše podatke vozil kar v tovornjaku

Amazon bo naše podatke vozil kar v tovornjaku
Amazon bo naše podatke vozil kar v tovornjaku

Danes nam internet omogoča, da prenesemo filme na računalnike v krajšem času, kot bi potrebovali za sprehod do trgovine in njihov fizični nakup. Kljub temu pa prenašanje in nalaganje velikih količin podatkov še vedno traja dolgo, lahko tudi več dni ali celo let – predstavljajte si recimo filmski studio in njihov celotni arhiv ali pa recimo arhiv satelitskih posnetkov neke vladne agencije. Ravno tu tiči težava, s katero se v zadnjem času ukvarja Amazon. Njihov cilj je, da bi podjetja shranjevala svoje informacije na njihove oblake. Amazon je naznanil eno svojih najbolj nevsakdanjih idej doslej: tovornjak, ki bo vozil podatke do Amazonovih podatkovnih centrov.

Amazon je svojo novo storitev poimenoval Snowmobile, kar je v številnih tujih medijih povzročilo precej zmede. Tovornjak je ustvarjen tako, da lahko vozi 100.000 terabitov podatkov. To je dovolj prostora za pet kopij celotnega internetnega arhiva, ki vsebuje “zgolj” 18.500 terabitov unikatnih podatkov.

Amazon je dolgo dopuščal podjetjem, da so svoje trde diske, polne podatkov, tovorili do Amazona, kjer jih je ta naložil na svoj veliki oblak. Kljub temu pa kopiranje 100.000 terabitov podatkov na posamezne trde diske nikakor ni praktično, kajne? Snowmobile tako opravlja funkcijo velikanskega trdega diska, ki pride do vrat.

Uporaba tovornjakov za transport podatkov naokrog se bo verjetno številnim posameznikom zdelo veliko pretiravanje. Vseeno pa je transport tako velikih količin podatkov po cestah Amerike še najbolj učinkovit način. Tudi s hitrostjo povezave 1 GB/s, kot jo premore Google Fiber, bi za nalaganje 100.000 terabitov podatkov na internet potrebovali več kot 28 let. Snowmobile po drugi strani potrebuje za pot od San Francisca do New Yorka približno 45 ur, kar znaša 4.970 GB/s. To seveda ne vključuje časa, ki je potreben za to, da spravijo podatke na tovornjak in potem tudi z njega. Amazon ocenjuje, da bo za to potrebnih nekaj manj kot deset dni. Tovornjak je torej še vedno precej hitrejša izbira in če upoštevamo, da ima Amazon svoja podatkovna skladišča po vsej državi, podatki v skorajda nobenem primeru ne bodo potovali skozi celotno državo.

Jeff Barr, Amazonov strokovnjak za varnost podatkov, pravi, da bo za varnost njihovih tovornjakov poskrbljeno, saj bodo zaščiteni z več plastmi zaščite – tako digitalne kot fizične. Amazon brez dvoma ne bo kar tako pustil, da nekdo ukrade njihove podatke. Vsak tovornjak je med drugim zaščiten pred vsemi vremenskimi pogoji, vsi podatki so šifrirani, torej vsak potencialni tat bo moral vložiti precej truda, če bo zares želel priti do podatkov.


Prijavi napako v članku