24.06.2011 14:01

Deli z drugimi:

Share

Ali vaši odsluženi trdi diski vsebujejo zaupne podatke?

Različne vrste informacij, ki so shranjene na digitalnih medijih, so nevarno izpostavljene raznim zlorabam. Moderno zasnovani trdi diski in ostali magnetni mediji lahko vsebujejo milijone zapisanih informacij, kot so slike, filme, prezentacije, finančni izračuni ali celo bančni podatki.
Popolno_uničenje_trdih_diskov_in_ostalih_magnetnih_medijev_1
Popolno_uničenje_trdih_diskov_in_ostalih_magnetnih_medijev_1

Vsi ti podatki so med samo uporabo običajno zavarovani, po končani uporabi pa uporabniki največkrat »zaščitijo« odslužene podatke tako, da jih izbrišejo iz magnetnega medija in nato medij formatirajo. Še večji problem pa predstavljajo magnetni mediji, ki so s stališča uporabnika v okvari in ji ni mogoče formatirati. V obeh primerih je na ta način »uničene« podatke še vedno mogoče zlahka obnoviti.

Številne raziskave, narejene na podlagi zavrženih osebnih računalnikov in trdih diskov, so prišle do ugotovitve, da več kot 80% vseh testiranih trdih diskov sploh nima izbrisanih podatkov in da le-ti še vedno vsebujejo občutljive podatke. Še bolj zaskrbljujoč pa je podatek, da je približno 50% teh podatkov zaupne narave, kar lahko privede do kraje zaupnih informacij ali celo kraje osebne identitete.

Ali ste se kdaj vprašali:

  • Kaj se zgodi z našimi podatki, ko dobimo v uporabo nov računalnik, starega pa postavimo nekam v kot, kjer čaka na odpis?
  • Ali so podatki na našem trdem disku, ki je prenehal delovati, res neberljivi oz. nedostopni?
  • Kje končajo odsluženi magnetni mediji, ko jih ne potrebujemo več in vsebujejo osebne, tajne ali druge občutljive vsebine?

Varnost podatkov je bistvenega pomena!

Dandanes morajo vladne službe, organizacije ter javna in zasebna podjetja nameniti veliko pozornost ustreznemu uničenju odsluženih in odpadnih nosilcev digitalnih podatkov, kot so trdi diski in drugi magnetni mediji, ki vsebujejo zaupne in druge občutljive vsebine.

Zakonodaja namreč zahteva ustrezne ukrepe, vezane na zaščito osebnih in zaupnih informacij. Neustrezno uničenje občutljivih vsebin in datotek lahko povzroči katastrofalne posledice na številnih ravneh in privede do nepopravljive finančne škode, izgube ugleda podjetja ali ustanove, kot tudi do civilne in kazenske odgovornosti odgovorne osebe. Kršitve pa se lahko kaznujejo z visokimi globami in možnostjo zaporne kazni.

V podjetju PC H.AND d.o.o. nudijo ustrezno rešitev popolnega uničenja podatkov z magnetnih pomnilniških medijev kot so trdi diski (standardni 3.5” in prenosni 2.5”) in kasete s trakom (DLT, LTO, QIC, 3590, 8mm in druge) do debeline medija 42 mm (1.6”).

Postopek poteka v dveh korakih:

1. RAZMAGNETENJE MAGNETNEGA MEDIJA:

Računalniški trdi diski in ostali magnetni mediji za hrambo podatkov uporabljajo magnetna polja. Postopek uničenja podatkov poteka tako, da se površina magnetnega medija izpostavi izjemno močnemu magnetnemu polju, ki razmagneti površino zapisljivih plošč in s tem posledično popolnoma izbriše vse podatke na njih brez kakršnekoli možnosti obnovitve le-teh.

2. FIZIČNO UNIČENJE TRDEGA DISKA:

Razmagnetovalnik popolnoma uniči magnetni mehanizem trdega diska, medtem ko ohišje diska ostane nepoškodovano, toda mnoga podjetja in vladne inštitucije zahtevajo vidni dokaz uspešnega uničenja podatkov. Zato vam poleg razmagnetovanja nudimo tudi fizično uničevanje trdih diskov s postopkom upogibanja, lomljenja in razkosanja trdega diska ter njegovih notranjih sestavnih delov.

Storitev je skladna s številnimi evropskimi (DIN 33858-B3, EN 15713) in ameriškimi (PCI DSS, NIST, HIPAA, PIPEDA, idr.) direktivami o uničevanju nosilcev digitalnih podatkov in jo uporabljajo številna svetovno priznana podjetja, kot so Bank of America, Cisco Systems, eBay, HP, Intel in mnoga druga.

Storitev uničevanja magnetnih pomnilniških medijev lahko opravimo:

  • na lokaciji podjetja PC H.AND d.o.o.
  • na lokaciji podjetja PC H.AND d.o.o., ob prisotnosti naročnika
  • na lokaciji naročnika (v tem primeru se dodatno obračunajo potovalni stroški)

Za vsak uničen medij vam izdamo potrdilo o uničenju!

V vseh primerih nudimo tudi demontažo trdih diskov iz delovnih postaj, strežnikov, prenosnikov, itd.

Cena razmagnetenja magnetnega medija znaša 5,50 €/kos, dodatno fizično uničenje trdega diska pa znaša 3,00 €/kos. Minimalno naročilo znaša 15,00 €. Cene ne vsebujejo DDV. Za večje količine nudimo dodatni popust.

Za dodatne informacije in povpraševanje vas vabimo, da nas pokličete na telefon: 01/530-08-00, nam pošljete sporočilo na e-naslov: prodaja@pchand.si ali pa obiščite našo spletno stran: www.pchand.si.

Ne dovolite, da zaupne in druge občutljive informacije, shranjene na vaših odsluženih magnetnih medijih pridejo v neprave roke in pravočasno poskrbite za ustrezno uničenje. Ukrepajte zdaj!

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem PC H.AND d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri PC H.AND d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

pchand-logo

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem PC H.AND d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

3BM d.o.o.

Cesta železarjev 7a, 4270 Jesenice, Tel: 04 583 64 44
Kaj počnejo? servisirajo in prodajajo računalniško opremo, svetujejo pri nakupu in uporabi računalniške opreme, popravljajo industrijsko in laboratorijsko opremo, procesne računalnike. Kdaj ... Več

RESULT d.o.o.

Celovška cesta 182, 1000 Ljubljana, Tel: 01 542 17 80
RESULT d. o. o. je podjetje, usmerjeno v razvoj poslovnih informacijskih rešitev. Sodelujejo tudi z večjimi svetovnimi podjetji, kot sta na primer IBM in Microsoft. Pri delu upoštevajo ... Več
Zlati partner

PANASONIC SLOVENIJA

, , Tel: 080 080 799
Panasonic je ena največjih svetovnih blagovnih znamk na področju potrošniške elektronike. Že več kot stoletje uporabnike razvaja z najnovejšimi televizijskimi sprejemniki, fotoaparati, ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več