Programska oprema
29.03.2006 10:23

Deli z drugimi:

Share

Ciljani napadi so trenutno največja grožnja podjetniškim okoljem

Panda Software je predstavila publikacijo (t.i. white paper) z naslovom »Protection for corporate networks against targeted attacks« (Zaščita podjetniških omrežij pred ciljanimi napadi), ki omrežnim skrbnikom ponuja informacije o tej vrsti groženj in kako se jih ubraniti.

Za razliko od tipičnih napadov zlonamernih kode, katerih cilj je prizadeti čim več sistemov, kot je mogoče, se ciljani napadi osredotočajo na specifične uporabnike. Tipični primerki vključujejo kibernetične prevarante, ki uporabljajo sisteme hitrega sporočanja za pridobitev zaupanja potencialnih žrtev, preden jim pošljejo okužene datoteke.

Čeprav večina teh napadov uporablja znane zlonamerne kode, se pogosto za povečanje verjetnosti uspeha uporablja škodljivo programje po meri. Zlonamerne kode postanejo bolj kompleksne, saj so cilji kriminalcem, ki napadajo velike korporacije, veliko bolj ambiciozni: finančna kraja, ustvarjanje mrež botov (računalnikov pod nadzorom prevarantov), kraja kritičnih podatkov, sabotaže, industrijsko vohunjenje, ipd. Tovrstni napadi so pogosto nadzorovani s strani organiziranih skupin ali konkurenčnih podjetij.

Velika podjetja so potencialno ranljiva tudi za ciljane napade, s katerimi nameravajo izsiljevati žrtev. Kriminalci zahtevajo denar v zameno za to, da ne izvedejo napadov za zavrnitev storitev (DoS) ali podobnih napadov na podjetje. Po podatkih instituta SANS Institute je kraja podjetniških podatkov vodila do izgub v višini skoraj 100 milijard evrov med podjetji iz seznama Fortune 1000. Ob tem je potrebno upoštevati dejstvo, da največja podjetja o večini tovrstnih incidentov ne poroča pogosto, da bi se izognila stranskim problemom.

Panda Software v omenjeni beli knjigi podrobno obdela osnovne koncepte za zaščito pred ciljanimi napadi, prouči vrste zlonamernih kod, ki se uporabljajo in rešitve za boj z njimi (IPS, HIPS in PIPS).

Tehnologije TruPrevent Pande Software ponujajo visoko učinkovito rešitev za tovrstne napade. O njihovi vlogi v boju s temi problemi so laboratoriji ICSA Labs poročali, da niso zabeležili »enega samega primera, da bi tehnologije TruPrevent neprimerno blokirale legitimno aktivnost«.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več