Računalništvo, telefonija
21.03.2016 13:59
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

CRACUNS: Prvi potopni dron, natisnjen s 3D tiskalnikom!

Poceni dron CRACUNS lahko brez poškodb zdrži tudi dva meseca v slani vodi.
Poceni dron CRACUNS lahko brez poškodb zdrži tudi dva meseca v slani vodi.

Raziskovalcem laboratorija John Hopkins je uspel podvig, ki je vsaj doslej veljal za nemogočega. Tem je namreč s pomočjo 3D tiskalnika uspeli izdelati oziroma natisniti dron, ki ga je mogoče uporabljati celo pod vodo. Novost je zato primerna tako za preletavanje nedostopnih območij kot tudi za preučevanje stopnje onesnaženosti vode, iskanje in reševanje ter odkrivanje in »mapiranje« podvodnih rudnikov.

Ker je bil potopni dron CRACUNS (Corrosion Resistant Aerial Covert Unmanned Nautical System) izdelan s pomočjo 3D tiskalnika, je cena njegove izdelave nadvse nizka v primerjavi s klasičnimi droni. Zaradi tega je primeren predvsem za tiste misije, kjer je tveganje za izgubo drona zelo veliko. Poleg tega je novost odporna proti ekstremnim pogojem, saj so prva preizkušanja pokazala, da lahko dron CRACUNS brez težav oziroma brez poškodb zdrži tudi dva meseca v slani vodi oziroma morju.


Kako se dron CRACUNS obnese na terenu, pa si lahko ogledate na spodnjem videoposnetku oziroma na povezavi bit.ly/CRACUNS-RN.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,