10.11.2010 12:40

Deli z drugimi:

Share

Najpogostejše grožnje v Sloveniji

Najpogostejše grožnje v Sloveniji
Najpogostejše grožnje v Sloveniji

Po statističnih podatkih, ki jih ESET beleži s pomočjo tehnologije ThreatSense.Net, so oktobra pri nas prevladovale grožnje, ki izrabljajo funkcijo Autorun.

Vrh oktobrske lestvice najpogostejših groženj v Sloveniji so zasedli nevarni programi iz družine INF/Autorun (3,36 %). Ime označuje celo kopico groženj, ki računalnike okužijo s pomočjo datoteke autorun.inf.

Drugo mesto je z 1,55 odstotka vseh groženj zasedel računalniški črv Win32/AutoRun. Tudi ta se širi s pomočjo izmenljivih medijev (USB ključki, zunanji trdi diski itn.), napadalcem pa omogoča tudi oddaljen nadzor nad okuženimi računalniki.

Tretje mesto je zasedel trojanski konj HTML/Fraud (1,20 %), ki se skriva na okuženih in zlonamernih spletnih straneh, računalnike pa okuži s pomočjo izrabljanja varnostnih luken v brskalnikih Internet Explorer in Mozilla Firefox.

Tudi črv na četrtem mestu – Win32/Bflient (1,11 %) se širi s pomočjo izmenljivih medijev, stisnjen je z odprtokodnim programom UPX, napadalcem pa omogoča tudi nadzor nad okuženimi računalniki.

Na petem mestu se je znova pojavil INF/Conficker (1,02 %), ki se širi z izrabljanjem datoteke autorun.inf. Ta vsebuje imena datotek, ki se samodejno zaženejo, ko v računalnik vstavite USB ključek ali druge izmenljive medije.

Tehnologija ThreatSense.Net zbira anonimne statistične informacije o grožnjah na računalnikih svojih uporabnikov. Zahvaljujoč tem informacijam lahko ESETovi razvijalci in analitiki spremljajo natančne in pomembne informacije o najpogostejših grožnjah in smernicah razvoja novih groženj. Grožnje, ki so prepoznane s hevristično tehnologijo, lahko razvijalci tako preučijo v realnem času in zanje pripravijo posodobitve takoj, še preden se lahko škodljiva koda razširi tudi globalno ali pa mutira v več različic.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več