Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Triki in nasveti
26.08.2024 08:30

Deli z drugimi:

Share

Ulezite se, usedite se, vzemite si odmor: vaši možgani potrebujejo počitek

Že 10-minutni odmori lahko povečajo moč in zmanjšajo utrujenost, kažejo raziskave.

Dobro uveljavljene raziskave so pokazale, da lahko nizka raven vsakodnevnega stresa povzroči tako intenzivno obrabo fizioloških sistemov našega telesa, da pride do pospešenega staranja naših celic, pravi Epel, ki je eden od avtorjev knjige “The Telomere Effect”. Epel je dodal: “Intervencije, ki temeljijo na čuječnosti, lahko upočasnijo biološko staranje tako, da prekinejo kronični stres, nam dajo svobodo, da se spoprimemo s težkimi situacijami brez obrabe – in našim telesom omogočimo oddih.

Raziskave so pokazale številne koristi počitka na zdravje možganov, tudi kratkega.

Manjša študija objavljena v reviji Cognition, je pokazala, da so se tisti, ki so si vzeli kratke odmore, lahko bolje osredotočili na nalogo v primerjavi s tistimi, ki si niso vzeli odmora. Trajna stimulacija, so predlagali avtorji študije, lahko povzroči, da se naši možgani navadijo na dejavnost, zaradi česar jo sčasoma obravnavamo kot nepomembno.

Metaanaliza iz leta 2022, objavljena v reviji PLOS One, je preučevala, kako lahko “mikro odmori” vplivajo na dobro počutje. Pregled obstoječih raziskav je pokazal, da lahko odmori dolgi le 10 minut povečajo moč in zmanjšajo utrujenost.

Obdobja počitka so lahko še posebej koristna med dolgimi delovnimi dnevi. Leta 2021, ko je veliko Američanov ves čas delalo na daljavo, je Microsoft izvedel študijo, ki je spremljala dve skupini ljudi: prva je imela zaporedne Zoom sestanke, druga skupina pa si je med sestanki privoščila 10-minutne odmore za meditacijo. Microsoft je z elektroencefalogramom (EEG) spremljal možgansko aktivnost 14 udeležencev študije.

V prvi skupini “so to, kar vidite, možgani napolnjeni s kortizolom in adrenalinom,” pravi Celeste Headlee, novinarka in avtorica knjige “Do Nothing: How to Break Away From Overworking, Overdoing, and Underliving”. “Utrujeni so, pod stresom, verjetno bolj razdražljivi in verjetno manj sočutni.” Druga skupina? “Jasno lahko vidite, kakšno razliko naredijo [odmori],” pravi. “To so možgani, ki so sproščeni.”

Past pametnih telefonov

Obstaja velika razlika med počitkom in dolgčasom: prvi je nujna stvar, ki nas poživi, ​​medtem ko je slednja neprijetno stanje, v katerem želimo početi nekaj drugega, pravi Andreas Elpidorou, profesor filozofije z Univerze v Louisvillu, ki preučuje dolgčas.

Dolgčas je tisto, kar doživljamo, ko nas naša naloga ali situacija kognitivno ne angažira dovolj ali ustrezno – nas ne zanima dovolj, nas ne spodbuja, ne pritegne naše pozornosti ali nam da smisla,” pravi.

Ko nam je dolgčas, je vabljivo poseči po svojih telefonih, ker so ti preprost način, da se izognemo temu neprijetnemu občutku.

Čeprav s tem ni nič narobe (vsi to počnemo), to ni rešitev za dolgčas, ker je pasivna dejavnost, pravi James Danckert, profesor kognitivne nevroznanosti na Univerzi Waterloo v Ontariu v Kanadi in soavtor knjige “Out of My Skull: The Psychology of Boredom.” Danckert je dodal: “Dolgčas resnično želi, da se namerno ukvarjate z nečim, kar je pomembno.

V zadnjem času so se pojavile nove raziskave, ki kažejo negativne učinke, ki jih imajo lahko naši mobilni telefoni na naše zdravje. Zasvojenost s pametnim telefonom (za katero Danckert pravi, da trpi od 4 do 8 odstotkov ljudi) postaja vse pogostejša po vsem svetu. Povezujejo jo s fizičnimi zdravstvenimi težavami, kot so obremenjenost oči in degeneracija vratne ploščice, pa tudi z anksioznostjo in depresijo. Nekatere nedavne raziskave prav tako kažejo, da lahko vpliva na strukturo naših možganov: dve študiji sta ugotovili, da je zasvojenost s pametnimi telefoni povezana z manjšo celovitostjo bele snovi in ​​manjšim volumnom sive snovi v možganih.

Problem, ki ni prišel z moderno dobo

Naša nezmožnost odmora ni nov problem.

V priljubljeni knjigi o čuječnosti iz leta 1994 “Kamor koli greš, tam si” je Jon Kabat-Zinn dejal, da smo vse svoje budne ure zapolnili z zasedenostjo, početjem in samozamotitvijo. “Življenje nam dandanes daje malo časa za obstoj, razen če namenoma zgrabimo priložnost,” je zapisal.

V klasiki Henryja Davida Thoreauja iz leta 1854 “Walden” – ki je nastala iz več kot dveh let, ko je živel v koči blizu Walden Ponda v Massachusettsu – je zapisal: “Ni dovolj biti zaposlen. Tudi mravlje so zaposlene. Vprašanje je: ‘S čim smo zaposleni?“.

Večina Američanov razmišlja o počitku kot o nečem dodatnem ali prizanesljivem – poslastica, ki si jo je treba zaslužiti šele potem, ko smo opravili vse produktivne naloge, pravi Amber Childs, psihologinja in izredna profesorica na oddelku za psihiatrijo medicinske fakultete Yale. Toda raziskave kažejo nasprotno: počitek je osnovna človeška potreba.

Vključite počitek v svojo dnevno rutino

Ponastavite svoj um in telo s temi tremi nasveti.

Osredotočite se na nič. Childs pravi, da bi morali biti med odmori spočiti, regenerirani in polni energije. Lahko je to tako preprosta aktivnost, kot je sproščanje ob ognju ali sedenje v naravi. Pomembno je, da pustite, da vaše misli tavajo.

Začnite postopoma. Sedeti pri miru 30 minut na dan je super, vendar ni dosegljivo za vsakogar. Začnite z majhnim: naslednjič, ko boste čakali na dostavo hrane ali prevoz domov, ne delajte ničesar. Namesto tega preprosto obstajajte.

Če ste v dvomih, se ulezite. Epelova raziskava je proučevala prednosti globokega počitka, obnovitvenega stanja, ki lahko izboljša naše fizično in psihično počutje. Z jogo in čuječno meditacijo lahko dosežete globok počitek, vendar je Epel dejal, da je najboljša metoda preprosto ležanje na tleh.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več
Zlati partner

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več