Računalništvo, telefonija
Igre
19.08.2024 11:00

Deli z drugimi:

Share

Razvijalka prosi oboževalce, naj piratizirajo igro

Razvijalka igre Rollerdrome je drugo obletnico igre obeležila tako, da je oboževalce pozvala k piratiziranju njihove priljubljene igre.

Igro Rollerdrome je drugače sad britanskega igralnega studia Roll7, ki naj bi ga podjetje Take-Two Interactive na začetku leta ukinilo.

Rollerdrome je bil prvotno izdan leta 2022 kot ekskluzivna igra za konzolo PlayStation. Naslednje leto je bil Rollerdrome dodan v program Xbox Game Pass. Rollerdrome je dokaj nenavadna igra. Združuje rolkanje s streljanjem in je zaradi hitre akcijske igre, estetike in domiselnih zamisli prejela pozitivne ocene kritikov.

Anisa Sanusi, ki je bila oblikovalka uporabniškega vmesnika pri igri Rollerdrome, je igro pohvalila ob drugi obletnici, vendar istočasno pozvala oboževalce, naj jo piratizirajo, saj nihče od prvotnih razvijalcev ne dela več v podjetju Roll7. Njena prošnja se sliši zelo nenavadna, vendar je razumljiva, če poznamo ozadje, kaj vse se je dogajalo v podjetju v začetku leta.

Maja naj bi podjetje Take-Two Interactive zaprlo studia Roll7 in Intercept Games in odpustilo vse, ki so razvijali igro Rollerdrome. Še bolj kontroverzen pa je podatek, da si je Strauss Zelnick, izvršni direktor podjetja Take-Two, pred tem zvišal plačo za 26 milijonov dolarjev in da je studio Roll7 pred zaprtjem pisal uspešno zgodbo. Razvili so kar nekaj dobro sprejetih iger – dober primer je igra OlliOlli World – poslovanje je bilo torej dobro, zato je bila novica o zaprtju še toliko bolj šokantna. Še huje pa je, da Take-Two zanika, da so zaprli oba studia. Poročila o zaposlenih pa govorijo drugačno zgodbo.

Na splošno je bilo leto 2024 za gaming industrijo zelo težko. Stroški izdelave iger nenehno naraščajo, dobiček nekaterih podjetij se ne povečuje, kar je privedlo do množičnih odpuščanj v številnih studiih, službo je doslej izgubili vsaj 11.500 zaposlenih. Med podjetji, ki so odpustila zaposlene, so Microsoft, Sega, Twitch, Embracer Group, Unity, Electronic Arts, Take-Two Interactive, Epic Games, Sony in številna druga znana imena.

Vendar pa se tudi sredi tako težavnega obdobja še vedno lahko zgodi nekaj pozitivnih presenečenj. Pred kratkim je založnik PUBG Krafton prevzel podjetje Tango Gameworks, ki ga je Microsoft maja letos že zaprl. Podjetje je pred kratkim ponovno zaposlilo približno polovico prvotne ekipe, ki je sodelovala pri igri Hi-Fi Rush, pridobilo pravice za objavo naslednje igre v franšizi in naj bi se ponovno začelo ukvarjati s priljubljeno serijo.

Na žalost je malo verjetno, da se bo enako zgodilo s studiema Roll7 oziroma z igro Rollerdrome ali z večino drugih studiev, ki so bili letos zaprti ali so izgubili večino delovne sile.

Tudi to ni prvi primer, da je razvijalec javno podprl piratizacijo svoje igre. Ruski studio Four Quarters je prav tako oboževalcem »dovolil«, da njihovo igro Loop Hero piratizirajo, če si nakupa ne morejo privoščiti ali pa igra ni na voljo v njihovi državi. Razvijalci so tudi mnenja, da je piratstvo boljša izbira kot pa preprodajalci digitalnih ključev, od katerih razvijalci ne dobijo delež dobička, kar je še posebej močan udarec za manjše razvijalce.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
PlayStation igre Steam igre Video igre


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več