Igre
08.08.2024 07:30

Deli z drugimi:

Share

Filmski igralci v videoigrah v borbi proti AI

Industrija filmskega igranja videoiger se trenutno sooča z velikim izzivom, saj so igralci uradno začeli stavkati zaradi pomislekov, povezanih z umetno inteligenco (AI). Po obsežnih razpravah je postalo jasno, da pomislekov igralcev glede zaščite delavcev, povezane z umetno inteligenco, ni mogoče rešiti samo s pogajanji. Stavka poudarja naraščajočo napetost med tehnološkim napredkom in zaščito ustvarjalnih poklicev.

Foto: The Hollywood Reporter

Uporaba umetne inteligence v videoigrah je že nekaj časa predmet razprav. Vedno bolj je jasno, da lahko umetna inteligenca zaradi svoje zmožnosti ustvarjanja realističnih glasov in celo celotne predstave predstavlja izziv za preživetje glasovnih igralcev in izvajalcev snemanja gibov. Združenje Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) je v ospredju tega vprašanja in se zavzema za predpise, ki bi njihove člane zaščitili pred zamenjavo ali repliciranjem njihovih nastopov brez soglasja ali pravičnega nadomestila.

Zdi se, da je bistvo zadeve vprašanje, kaj točno je “izvajalec” in kdo je upravičen do te zaščite. Sindikat vljudno predlaga, da se v vse nove sporazume vključijo vsi posamezniki, ki prispevajo k fizičnim in vokalnim vidikom lika. Vendar pa obstaja skrb, da bi lahko podjetja brez ustreznih predpisov za posnemanje teh nastopov uporabila umetno inteligenco, kar bi lahko učinkovito zaobšlo potrebo po človeških igralcih.

Foto: People.com

To ni prva takšna stavka, vendar kaže na širši pogovor o vlogi umetne inteligence v ustvarjalnih industrijah. Ker tehnologija še naprej napreduje, je izjemno pomembno, da se pravice in prispevki človeških umetnikov ne zmanjšujejo. Zdi se verjetno, da bodo tekoča pogajanja in izid te stavke predstavljali precedens za vključevanje umetne inteligence v zabavno industrijo v prihodnje.

Trenutno je industrija videoiger začasno zaustavljena, saj si obe strani prizadevata najti obojestransko sprejemljivo rešitev. Igralci spoštljivo zahtevajo smiselno zaščito UI, ki bi vključevala zahtevo po soglasju in pravičnem nadomestilu za vse izvajalce, ki delajo v okviru sporazuma o interaktivnih medijih. Industrija po drugi strani meni, da je ponudila pogoje, ki so med najmočnejšimi v zabavnem sektorju.

Rešitev te stavke bo nedvomno imela daljnosežne posledice za prihodnost igranja v videoigrah in uporabo umetne inteligence v zabavi. Gre za ključni trenutek, ki zahteva uravnotežen pristop, ki bo zagotovil, da inovacije ne bodo šle na račun ustvarjalne delovne sile, ki je že dolgo hrbtenica industrije. Glede na razvoj razmer bodo vse oči uprte v pogajanja, da bi videli, kako se bo industrija prilagodila razvijajoči se pokrajini umetne inteligence in človeške igre.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667