Telefoni
23.07.2024 11:00

Deli z drugimi:

Share

Android uporabniki bi lahko kmalu dobili eno najboljših varnostnih lastnosti iPhona

Ta naj bi bila nared za Google Pixel 9, gre pa za varnostni mehanizem povezovanja telefona s satelitom.

Verjetno se kar vsi strinjamo, da je ostati nekje v divjini brez signala prava nočna mora kajne? Applovi iPhoni se v takšnih in podobnih primerih že kar nekaj časa lahko povežejo na satelitski signal, kar omogoča klice v sili. Po pisanju portala Tech Radar bi naj kmalu podobno lastnost dobili tudi uporabniki Androidov.

Spletni tehnološki portal Android Authority se je uspel dokopati do kode, ki kaže, da bi naj Google pripravljal satelitsko komunikacijo v sili. V kodi Androida 15 Beta verzije 4 je bilo zapisano “Pixel Satellite SOS”. Že samo poimenovanje zadeve potrjuje, da gre za novo varnostno lastnost, ki bi lahko Android uporabnike rešile v kriznih situacijah.

Seveda ne gre za nikakršno novost na trgu mobilne telefonije, kot rečeno iPhoni to že omogočajo, je pa tokrat prvič, da se je v kodi zelo konkretno pojavilo poimenovanje kot je “Pixel Satellite SOS”. Raziskava portala Android Authority je pokazala še, da bi Google lahko novo lastnost uporabnikom ponujal brezplačno prvi dve leti od vpeljave.

Zanimivo je morda to, da se ta dvoletni pogoj lahko spremeni. V kodi, ki jo je odkril Android Authority, je namreč ta pogoj zapisan v oklepaju, kar potencialno lahko pomeni, da se doba lahko spremeni. Po drugi strani pa velja omeniti, da Apple “Emergency SOS” ponuja dve leti vsem iPhone 14 uporabnikom ali novejšim, bi Google z izenačitvijo ponudbe direktno konkuriral največjemu rivalu na področju mobilne telefonije.

Nova lastnost že prihodnji mesec?

Glede na to, da je izid modela Google Pixel 9 napovedan za 13. avgust in da pričakujemo, da bo dotični telefon opremljen z Androidom 15, je ta naprava pravi kandidat za napovedano varnostno lastnost.

Poleg tega koda vsebuje naslednje besedilo: “Vaš Pixel je bil posodobljen za podporo satelitske komunikacije.” To nakazuje, da bi starejši Pixel modeli morda lahko dobili to funkcijo, čeprav satelitske komunikacije zahtevajo posebno strojno opremo, nekaj, za kar Android Authority ne verjame, da je prisotno v starejših modelih. Namesto tega bi se lahko “posodobljeno” nanašalo na prihajajoči “Pixel Feature Drop”, ki bi na neki točki v prihodnosti prinesel satelitsko komunikacijo na Pixel 9.

Seveda vse to drži ob predpostavki, da se Google dejansko odloči uvesti to funkcijo. Ker je bila do zdaj opažena samo v beta kodi, obstaja možnost, da ne bo dobila mesta v končni izdaji Androida. Toda glede na zgodbe o uspehu, ki izhajajo iz Applove SOS lastnosti, je logično, da želi Google oboževalcem Androida ponuditi nekaj podobnega.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Android aplikacije android Apple iPhone 15


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več
Zlati partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več