Prenosni računalniki
Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Programska oprema
Triki in nasveti
17.07.2024 14:15

Deli z drugimi:

Share

Na testu Copilot+ računalnik ASUS Vivobook S 15 – dober začetek, čaka jih pa še veliko dela

Snapdragon čip na Arm arhitekturi, poudarek na umetni inteligenci … To sta glavni lastnosti, ki krasita nove Copilot+ računalnike, kot jih je poimenoval Microsoft.
Je to res začetek novega poglavja za računalnike z umetno inteligenco?
Je to res začetek novega poglavja za računalnike z umetno inteligenco?

Po dolgem čakanju in tudi nekaj neuspešnih poskusih se lahko zopet poigravamo z Windowsom na ARM arhitekturi. Snapdragon X Elite ni prvi tovrsten čip, čeprav vam ne bi zameril, da tega ne bi vedeli oziroma ste na predhodnike pozabili. Windows se je z ARM-om začel spogledovati 2012, Qualcomm pa je 2018 posodil svoje čipe (Snapdragon 835, Snapdragon 850 …), ki pa se takrat niso dobro odrezali.

Šest let kasneje smo dobili novo generacijo čipov Snapdragon X (Elite in Plus) in očitno so se naučili iz svojih napak. Veliko, ampak zares veliko poudarka je na umetni inteligenci, veliko je bilo rečenega tudi o zmogljivosti, ki naj bi prekašala tisto, ki jo najdemo v trenutnih AMD in Intel prenosnikih ter tudi v Applovih čipih M3. Pa seveda o učinkovitosti, kjer nekateri proizvajalci pravijo, da njihovi Copilot+ računalniki zdržijo več kot 20 ur.

In to vse sem tudi testiral.

PrednostiSlabosti
Odličen OLED zaslonSvetilnost bi lahko bila boljša
Nadpovprečna baterijaUmetna inteligenca ni velika prednost
Dobra zmogljivostARM podpora za programe in igre je za zdaj omejena
Dobra izdelava 
Dovoljšno število priključkov 
Tiho delovanje 

ASUS Vivobook S 15 cena?

ASUS Vivobook S 15 32GB/1TB: okoli 1500-1600 €

Za zdaj sem ga našel na Mimovrste, Harvey Norman in Parcom.

ASUS Vivobook S 15 specifikacije

  • Procesor: Snapdragon X Elite (X1E78100), 12 jeder, do 3,4 GHz
  • Grafično jedro: Qualcomm Adreno (3,8 TFLOPS)
  • NPU: Qualcomm Hexagon (45 TOPS)
  • RAM: 16 GB LPDDR5X (8440 MHz), možnost nadgradnje do 32 GB
  • Disk: 1TB M.2 NVMe PCIe 4.0 SSD
  • Zaslon: 15,6-palčni OLED, 600 kandel (nit), 120 Hz, 28860 x 1620
  • Baterija: 70 WHrs
  • Priključki: 2x USB-A 3.2 Gen 1, 2x USB-C 4.0 Gen 3, 1x HDMI 2.1, 3,5-mm avdio, bralnik microSD
  • Teža: 1,42 kg

ASUS Vivobook S 15 – Je Snapdragon res hitrejši in učinkovitejši od vseh?

Qualcomm se je pohvalil z rezultati, ki so prikazovali, da so njihovi čipi hitrejši od vseh. AMD in Intel nista bila blizu, Applov M3 pa se je še nekako kosal. To so bili seveda rezultati iz njihovih laboratorijev, kjer so pogoji optimalni, izbrani pravi programi, za katere so vedeli, da bo Snapdragon dosegel najboljše rezultate.

Kakšna je bila moja izkušnja? Najprej baterija. 18-urna uporaba, kot jo oglašuje ASUS, odpade, razen če ga boste uporabljali pri 10 % svetilnosti in uporabljali zgolj Word. Pri normalni rabi lahko pričakujete okoli 12 ur, kar je še vedno zelo visoka številka za Windows računalnik. Uporabljal sem ga pri 70 % svetilnosti, ker mi je bilo privzetih 50 % premalo svetlo. Ko pa sem zagnal igre, je bila zgodba podobno kot pri rivalih. Po eni uri igranja Baldur’s Gate III (pri najnižjih nastavitvah) se je baterija izpraznila za malo manj kot 50 %, torej vse skupaj okoli 2 uri igranja, morda kakšno minuto več.

Za delo in domačo uporabo (splet, YouTube, šola …) je baterija torej boljša od AMD in Intel čipov, še vedno pa zaostaja za kakšno uro ali dve za Applovimi M3 računalniki. Pri igrah pa so vsi v istem košu.

Zmogljivost? Gonilniki in združljivost je trenutno velika ahilova tetiva za ASUS Vivobook S 15 in vse ostale Copilot + računalnike. Razvijalci pospešeno pripravljajo nove različice svojih programov za Windows ARM, a v času testiranja je bila združljivost velika težava, tako pri delovnih aplikacijah kot pri igrah.

Najprej sem zagnal vrsto sintetičnih testov.

  • Geekbench 6: 2337 (Single-Core), 13970 (Multi-Core), 20659 (OpenCL), 2752 (ML)
  • CrystalDiskMark: 5045 MB/s (branje), 3590 MB/s (zapisovanje)
  • Cinebench 2024: 106 (Single), 1069 (Multi)
  • 3DMark Time Spy: 1669 (GPU), 5260 (CPU)
  • 3DMark Fire Strike: 6172 (GPU)

Teste sem ponovil večkrat in vzel povprečje. Najprej z napajanjem iz baterije, nato iz vtičnice. Zatem pa sem se še poigraval z nastavitvami zmogljivosti (Standard, Full …), ki preprosto povedano prilagajajo jedra in kdaj se zaženejo ventilatorji.

Če gledam striktno številke, je ASUS Vivobook S 15 oziroma Snapdragon X Elite zelo dober čip. Kar se tiče enojedrne in večjedrne zmogljivosti, v vzvratnem ogledalu opazuje AMD in Intel čipe, Apple M3 pa ima še vedno prednost pri enojedrni zmogljivosti, malenkost pa zaostaja pri večjedrni. Snapdragon pa ima več težav pri grafični zmogljivosti, kjer lovi zaostanek z ostalimi.

Testiral sem še hitrost video dekodiranja (iz 4K v 1080p) in ASUS-u je to uspelo v 4 minutah in 42 sekundah. Za primerjavo, Apple M3 Pro za to potrebuje 7 minut in 32 sekund, M3 Max pa 5 minut in 20 sekund.

Spodbudno in tudi izven teh testov je bila uporaba neboleča, vse dokler nisem začel testirati igre in različne programe.

Igre so še posebej velika težava. Namestil sem PUBG, Valorant, Apex Legends, Helldivers 2, ki pa ne delujejo bodisi zaradi programa proti goljufom ali pa zaradi manjkajočih gonilnikov. Spider Man Miles Morales se zažene (najnižje nastavitve), vendar ima težave s teksturami in sencami. Assassin’s Creed Odyssey se prav tako ni zagnala. Igra Control se je zagnala brez težav in po pol ure igranja nisem zasledil kakšnih hroščev. Strateška Civilization 6 in Baldur’s Gate III sta tudi delovala brez vidnih težav.

Verjamem, da se bo seznam delujočih iger zelo kmalu povečal, a vsaj v tem trenutku to ni računalnik, ki bi ga kupili izključno za igranje iger.

Tudi pri ostalih programih je seznam delujočih dokaj okrnjen v primerjavi z ostalimi Windows računalniki. Illustrator, InDesign, Premiere, After Effects niso delali (oziroma jih je potrebno emulirati), naj bi pa že do konca julija dobili ARM različico teh programov. Photoshop dela brez težav. Google Drive na namizju mi je prav tako povzročal preglavice.

Preden se odločite za katerikoli Copilot+ računalnik, preverite, ali podpira programe, ki jih potrebujete.

Če na hitro povzamem. ASUS Vivobook S 15 se mi dopade kot hibridna naprava za ne preveč zahtevno delo in občasno igranje iger ter ostale vragolije, ki jih počnemo na spletu. Še posebej lahko pohvalim baterijo in pa njegovo tiho delovanje. Ventilatorji so se vklopili samo pri sintetičnih testih, čeprav bi si vsaj v igrah želel, da si lahko ročno prilagodim krivuljo delovanja ventilatorjev. Tudi če sem v nastavitvah nastavil na način Full, so se ventilatorji med igranjem vklopili šele, ko je bil računalnik že kar pregret.

Rezultati veljajo za čip Snapdragon X Elite X1E78100, ki je »osnovna« različica v tej seriji. Veliko je tudi odvisno, koliko TDP proizvajalec nameni računalniku (v tem primeru 45 W).

Umetna inteligenca za zdaj bolj za okras

Copilot+ so naslednja generacija AI računalnikov. Sliši se mamljivo, vendar vsaj v tej izvedbi umetna inteligenca ne igra pomembne vloge. Microsoftov Copilot, do katerega lahko dostopamo prek spleta (Edge ali drugje) in s fizično tipko na tipkovnici. Pričakoval sem, da bo Copilot globlje integriran v sistem računalnika, da ga bom srečal in mi bo pomagal na vsakem ovinku, a ga uporabljamo enako kot doslej.

Potem se lahko poigravamo še z ustvarjanjem fotografij v Slikarju in Galeriji, kjer se zanašamo na čip in NPU. Ne vem, če za te funkcije res potrebujemo zmogljivost 45 TOPS, saj vsaj za zdaj dostavijo bolj povprečne rezultate, daleč od tega kar na primer zmore Midjourney. V Slikarju lahko narišete grobo skico in jo potem s pomočjo besedilnih pozivov dopolnite z umetno inteligenco. Lahko da boste prišli do drugačnih rezultatov kot jaz, a ni mi ga uspelo prepričati, da mi ustvari peščeno plažo s palmami. Tisto, kar mu uspe ustvariti, pa ustvari zelo hitro.

Med AI funkcije se uvrščajo še filtri za videokonferenčne klice. Spremenimo lahko, kako se zamegli ozadje, lepotni učinki okoli našega obraza in pa filter, ki naše oči fiksira v smeri kamere, čeprav lahko gledamo čisto v drugo smer. To je lahko priročna funkcija za tiste, ki pogosto vodite predstavitve na daljavo in nočete, da drugi opazijo, da berete iz skripte.

Prevod v živo je še ena funkcija, ki bi lahko z malce dodelave bila koristna. Ko je vklopljena, se na zaslonu prikaže nova vrstica, kjer bo AI samodejno generirala podnapise za vsak video ali pogovor. Preizkusil sem angleščino in slovenščino in pri obeh jezikih so bile pogoste slovnične napake, nerazumevanje in podobno. Ima potencial, a ni še čisto popolna.

ASUS je dodal še nekatere svoje AI funkcije.

ASUS StoryCube je orodje za organizacijo fotografij in posnetkov iz različnih virov. Deluje kar dobro, iskanje je veliko hitrejše, uvoziš lahko fotografije iz različnih virov (tudi iz oblaka), sortiraš po ključnih besedah in podobno.

S pomočjo infrardečih senzorjev računalnik zazna, ali gledate v zaslon ali ne in ga primerno osvetli. Če pogledamo stran, se zaslon zeli hitro stemni in sčasoma tudi preide v spanje. Dobro za zasebnost, če radi delate na javnih mestih, in baterijo.

Zelo dobro pa dela tehnologija za odpravljanje šumov med klici in tudi kvaliteta slike je veliko boljša, čeprav gre za FullHD kamero, ki jo najdemo tudi na konkurenčnih prenosnikih.

ASUS Vivobook S 15 – estetika lepa, izdelava odlična

ASUS Vivobook S 15 je lep, sodoben računalnik z minimalističnom izgledom. ASUS ni pretiraval z logotipi in ostalimi prepoznavnimi elementi za promoviranje blagovne znamke. Logotip najdemo na hrbtni strani zaslona in tik pod njim ime računalnika. Nič pretirano vsiljivega oziroma se računalniku celo dopade.

Kakovost izdelava je na visokem nivoju. Ni nobenega upogibanja na šasiji ali tipkovnici. Slednja je polne velikosti, čeprav je številčnica nekoliko stisnjena. Sledilna ploščica je dovolj velika, nisem bil pa najbolj zadovoljen z njeno odzivnostjo. Ni tako gladka kot sem vajen in večkrat sem moral ponoviti določeno potezo. Ima pa podporo za poteze, s katerimi lahko prilagajamo svetilnost, glasnost in podobno.

Robovi okoli zaslona so dokaj tanki, sam zaslon pa je prve klase. OLED panela je čudovita, barve so dinamične, natančne in osvežuje se hitro (120 Hz). Pogrešam nekoliko višjo svetilnost, ki pa zadošča, če računalnik le ne boste uporabljali na neposredni sončni svetlobi. Razmerje stranic je 16 : 9, kar mene osebno ne moti, nekateri so bolj pristaši 3 :2 ali 16 :10.

ASUS Vivobook S 15: dovolj dober, da postane delovni spremljevalec

ASUS Vivobook S 15 ni popoln. Ima kar nekaj omejitev zaradi ARM čipa, kar je bilo za pričakovati, glede na to, da je bilo na tem področju večletno zatišje. Stanje se bo izboljševalo iz mesca v mesec, vsaj za zdaj pa vam ga ne morem priporočati, če za delo uporabljate programe, ki niso podprti na ARM arhitekturi ali pa ne delajo tako dobro kot pri x86.

Tudi za igranje iger ni to optimalna izbira. Najprej se morajo urediti gonilniki in pa razvijalci iger morajo odslej igre razvijati tudi za to novo kategorijo. Rekel bi, da bo potrebno počakati vsaj na naslednjo generacijo, da bo vse delovalo brezhibno.

Če to ni omejitev, tako kot pri meni ni, potem boste dobili računalnik za delo z izvrstno baterijo, odličnim zaslonom, dovolj dobro zmogljivostjo in AI funkcijami, ki vam morda pridejo v pomoč.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več