Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
26.06.2023 10:00

Deli z drugimi:

Share

Digitalizacija sistema tutorstva na slovenskih srednjih šolah

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Iskanje učne pomoči predstavlja večen problem učencev. Večini dijakov nižjih letnikov se večkrat porajajo vprašanja glede učne snovi. Zaradi pomanjkljivih stikov med dijaki različnih razredov pa se je težko dokopati do ustreznih informacij.

Na mnogih šolah deluje sistem tutorstva, katerega cilj je ponuditi alternativo inštruktorski pomoči, dostopno vsem dijakom, vendar ta pogosto ne zaživi. Tako sva se kot dijaka Gimnazije Velenje odločila oblikovati brezplačno mobilno aplikacijo OpenTutor, ki podpira zasnovan program na najini šoli in hkrati povezuje dijake različnih letnikov.

Aplikacija je v prvi vrsti namenjena vzpostavitvi prvega stika med iskalcem učne pomoči in tutorjem. Opazila sva, da je kontaktiranje tutorjev preko obstoječih socialnih omrežij lahko precej zamudno, hkrati pa je seznam tutorjev dostopen le na spletni strani gimnazije in je posodobljen le enkrat na leto, kar onemogoča vključitev novih tutorjev v sistem. Ta problem sva rešila s funkcijo brskanja po bazi tutorjev, v katero se lahko dijaki sami prostovoljno vključijo.

Ko dijak najde ustreznega tutorja, ga lahko kontaktira preko njegove šolske e-pošte, omrežja Microsoft Teams ali integrirane funkcije sprotnega pogovora, ki poleg pošiljanja tekstovnih sporočil podpira tudi fotografije. Uporabnik lahko vidi, če je bilo njegovo sporočilo odprto. O odgovoru pa ga opozorijo potisna sporočila.

Zavedava se, da si mnogi dijaki pogosto želijo poiskati odgovor na preprosto vprašanje, za katerega ne potrebujejo pomoči tutorja. Vsi prijavljeni dijaki lahko tako sodelujejo in si pomagajo preko prostega foruma, kjer lahko postavljajo vprašanja in nanja odgovarjajo tudi anonimno. Vprašanja so ločena glede na predmete, na katere se navezujejo, uporabnost odgovorov pa lahko uporabniki tudi ocenjujejo. Hkrati lahko forum služi tudi kot oglasna deska za šolska obvestila.

Uporabniki do vsebin na platformi OpenTutor dostopajo s prijavo preko svojih šolskih Microsoftovih računov. Tako je baza uporabnikov omejena le na dijake in šolsko osebje Šolskega centra  Velenje, kar zagotavlja varno učno okolje.

V prihodnosti želiva uporabnost aplikacije z implementacijo sistema ArnesAAI razširiti tudi na ostale slovenske šole.

Uporabniki lahko aplikacijo prenesejo iz trgovine Google Play:

in Applovega App Store:

Avtorja prispevka: Denis Balant, Enej Hudobreznik


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Se sprašujete, kje lahko na enem mestu dobite pisarniške potrebščine, opremo in potrošni material? Leta 1990 je podjetje Redoljub začelo z vzdrževanjem redu v slovenskih in ... Več

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več