Računalništvo, telefonija
17.06.2020 17:01

Deli z drugimi:

Share

PS5 vs. Nintendo Switch

PS5 vs. Nintendo Switch
PS5 vs. Nintendo Switch

Kljub temu, da Nintendo Switch ne moremo uvrstiti v kategorijo konzole PlayStation 4, ima ta eno prednost, in to je prenosljivost. Sony pripravlja praznični izid novega PS5, s čimer želi dodatno povečati tehnološko prednost pred Nintendom. Dejstvo je, da konzola PS5 ne bo prenosljiva – mnogi celo verjamejo, da bo to ena največjih konzol vseh časov – bo pa vsekakor opremljena z izredno zmogljivo notranjostjo.

Sony je poleg tega naznanil, da bo PS5 na voljo v dveh različicah, in sicer bi naj ena v celoti temeljila na digitalnih prenosih, torej ne bo vsebovala optičnega diska. Na žalost za zdaj še nimamo jasnih informacij glede dimenzij obeh konzol, prav tako pa ni znana cena.

Če razmišljate o nakupu ene ali druge konzole, smo za vas pripravili kratek pregled specifikacij in posebnih lastnosti obeh produktov.

Specifikacije

Kot že rečeno dimenzij in teže konzole PS5 še ne poznamo, prav tako ni čisto jasna, kakšna bo cena – računamo na nekje okrog 500 evrov. Konzolo bo poganjal 8-jedrni procesor AMD Zen 2-based in grafična kartica Radeon Navi, 10.28 TFLOPS. Kar se tiče spomina so številke pri PS5 naslednje: 16GB GDDR6/256-bit (448GB/s). Pomnilniški prostor, ki bo na voljo igralcem je 825 GB, ki ga bo možno razširiti. PS5 bo podpiral HDR, med tem ko bo največja resolucija 8K. Na voljo bi naj bil konec letošnjega leta.

Konzola Nintendo Switch na drugi strani, je že nekaj časa na trgu, zato je o njej znanega več. Poganja jo posebej prilagojeni Nvidia procesor Tegra, s katerim si deli grafično procesno enoto. Kar se tiče spomina so številke napram PS5 nekoliko nižje: 4GB (25.6GB/s). Prav tako Switch nima optičnega diska, na voljo pa je 32GB pomnilniškega prostora ter možnost razširitve. HDR vsebine niso podprte, so pa zato na voljo izhodi: HDMI, USB-C, USB 3.0, 2-krat USB 2.0. Ali bo za PS5 možna spletna naročnina še ni znano, za Nintendo Switch pa ta znaša 20 ameriških dolarjev letno. Cena Switcha varira od ponudnika do ponudnika, recimo na Amazonu znaša dobrih 450 evrov.

Učinkovitost delovanja

Še enkrat poudarjamo, da Nintendo Switch ni nikakor visoko zmogljiva konzola, ne glede na to, kako močno bi si to želeli. Brez težav lahko igramo igre namenjene konzoli Xbox 360 ali Wii U, ne moremo pa pričakovati, da bi uporabniška izkušnja bila kjerkoli blizu konzol Xbox One ali PlayStation 4 – oz. vsem konzolam, ki še prihajajo. To še posebej velja, ko igramo »third-party« igre, kot je recimo Doom. Brez težav lahko igramo igro na Switchu, vendar bo igralna kakovost precej nižja od ostalih zgoraj omenjenih konzol.

Nintendo Switch lahko predvaja igre v dveh različnih resolucijah, odvisno od tega, kako uporabljamo konzolo. Če konzolo priklopimo na televizijski ekran, lahko igramo v resoluciji 1080p – to je hkrati tudi maksimalna resolucija, ki jo konzola nudi. Pomembno se je zavedati, da vse igre ne bodo mogle doseči te resolucije. Recimo novi Nintendo Switch Lite pa ne moremo priklopiti na ekran, kar pomeni, da lahko igramo zgolj v resoluciji 720p.

Če so napovedi Sonyja glede konzole PS5 realne, potem bo ta lahko dosegla takšno zmogljivost, da bo kaj takega lahko Nintendo Switch le sanjal. Za spletni portala Wired je glavni sistemski arhitekt, Mark, Cerny napovedal, da bo sistem zmožen doseči resolucijo 8K, kljub temu, da je PlayStation 4 Pro lahko pri nekaterih igraj dosegel pravo 4K resolucijo.

Nadgrajena konzola Switch

Nintendo Switch, ki ga v trgovinah najdemo danes, ni enak tistemu ob izidu konzole leta 2017. Inženirji so poskrbeli za notranjo posodobitev, brez uradnega novega modela. Glavna novost je tako vzdržljivost baterije, vendar ta ni neposreden rezultat drugačnega baterijskega sistema, temveč učinkovitejšega procesorja Tegra X1. Poleg baterije smo opazili tudi manjše izboljšave učinkovitosti delovanja pri določenih igrah, vendar je še vedno tista glavna nadgradnja dodatne tri ure vzdržljivosti baterije.

Pomnilniški prostor

Nintendo Switch ima na konzoli 32GB prostora, kar ni dovolj niti za določene digitalne verzije nekaterih iger. Če se odločimo za nakup fizične igre, bo na konzolo naložen zgolj manjši del igre, medtem ko bo ostali del poganjal direktno iz kartice. Switch je edini moderni igralniški sistem, ki ne uporablja diskov in je edini sistem, ki nas ne sili v namestitev igre preden jo igramo.

Če potrebujemo dodatni pomnilniški prostor, Nintendo Switch podpira microSCXC kartice, kar pomeni, da imamo potencial za do 512GB prostora ali še več. Te kartice niso ravno najbolj poceni in jih je potrebno kar direktno upoštevati, ko kupujemo konzolo.

Sony je naznanil, da bo PS5 opremljen z 825GB trdega diska, kar pomeni hitrejši čas nalaganja.

Če vas ob igranju Switcha skrbi, da boste ostali brez shranjenih iger, vam Nintendo nudi spletno naročnino, s katero dobite dostop do shranjenih iger v oblaku in varnostnih kopij, ki se kreirajo avtomatsko, ko sistem »spi«. Izpostaviti velja, da če se odločite prekiniti naročnino, boste takoj izgubili dostop do vseh shranjenih iger, dokler se ponovno ne odločite za aktivacijo naročnine. Če se za ponovno aktivacijo ne odločite v šestih mesecih, bodo vaši podatki izgubljeni za vedno.

Če shranjevanje iger pri konzoli PS5 deluje podobno, kot pri PlayStation 4, bodo PS Plus naročniki imeli možnost dostopa do shranjenih iger v oblaku, poleg tega pa do varnostnih kopij iger, ki se podobno kot pri Switchu izvajajo v času »spanja«. Spet podobno kot pri Switchu, če se odločimo za prekinitev PS Plus naročnine, izgubimo dostop do vseh oblačnih storitev dokler se ponovno ne aktiviramo. Po šestih mesecih neaktivacije izgubimo vse podatke. Alternativna možnost, kako vse podatke in shranjene igre ohraniti na enem mestu, je uporaba USB pomnilniškega naprave.

Izbor iger in kompatibilnost

Nintendo Switch je uspel v dveh letih, od kar je na trgu, ustvariti odlično zbirko iger. Tukaj so seveda nekatere »first-party« ekskluzive, kot tudi »third-party« igre, ki so izšle zraven konzole na računalniku. Med najboljšimi »first-party« in »second-party« igrami najdemo:

  • Super Mario Odyssey
  • The Legend of Zelda: Breath of the Wild
  • Splatoon 2
  • Mario + Rabbids Kingdom Battle
  • Yoshi’s Crafted World
  • Super Smash Bros. Ultimate
  • Pokémon: Let’s Go
  • Fire Emblem: Three Houses

Zanimive »third-party« igre iz drugih sistemov so:

  • Doom
  • Wolfenstein II: The New Colossus
  • Katana Zero
  • Mortal Kombat 11
  • Dark Souls Remastered
  • Fortnite
  • Cuphead

Tudi PS5 ima že pripravljeno robustno serijo iger, med katerimi najdemo ekskluzivne igre, ki bodo izšle v naslednjih nekaj letih:

  • Horizon Forbidden West
  • Ratchet and Clank: Rift Apart
  • Demon’s Souls
  • Sackboy: A Big Adventure
  • Gran Turismo 7
  • Spider-Man: Miles Morales
  • Godfall
  • Deathloop

Pričakujemo pa lahko tudi nekaj zanimivih »third-party« naslovov, ki jih skoraj gotovo ne bomo srečali na konzoli Switch:

  • Resident Evil Village
  • Deathloop
  • Ghostwire: Tokyo
  • Kena: Bridge of Spirits

Lastniki aktualne konzole Playstation 4 bodo imeli ob prihodu precej zmogljivejšega novinca vsaj en razlog za zadovoljstvo – večina od približno 4.000 iger za Playstation 4 bo po zagotovilih Sonyja delovala tudi na petki. Playstation 5 se ob izidu sicer ne bo zanašal le na stare naslove, temveč bo dobil tudi nove ekskluzivne igre. Sony jih je ob predstavitvi konzole nekaj že napovedal.

Spletne storitve

Dejstvo je, da je Nintendov spletni program za Switch precej slab. To pomeni, da ima na tem področju PS5 ogromno prednost.

S programom Nintendo Switch Online, ki ga dobimo preko spleta za $20, dobimo dostop do številnih vsebin, iger in zanimivih lastnosti. Poleg tega imamo dostop do shranjenih iger v oblaku, varnostnih kopij, kot že povedano zgoraj, igramo pa lahko tudi igre v Nintendo Switch Online igralniškem trezorju. Za zdaj so vse igre, ki so vključene v trezor, NES in SNES igre in to je tudi edini način, kako lahko na konzoli te igre igramo. Ustvarjalci iger so dodali nekaj spletnih funkcionalnosti nekaterim igram, vendar so v splošnem še vedno iste igre, kot smo jih navajeni.

Nintendova velika napaka pri svoji spletni storitve je, da sili igralce iger, da za pogovor uporabljajo ločeno mobilno aplikacijo. Zato le redkokdo sploh govori med igranjem iger, tisti, ki pa vseeno govorijo, iščejo čim več alternativ, kot so Skype itd.

Če predvidevamo, da bo PlayStation Plus na PS5 podoben kot na PS4, bo vsekakor veliko boljši program od zgoraj opisanega. Poleg dostopa do spletnih večigralskih iger 60 dolarjev vredna letna naročnina vključuje dostop do brezplačnih iger, ki pridejo na spored vsak mesec. Na PS4 sta na voljo dve igri vsak mesec, imamo pa ju lahko tako dolgo, dokler smo naročeni na storitev.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več