Računalništvo, telefonija
20.12.2019 18:00

Deli z drugimi:

Share

Oddajanje stanovanja preko AirBnB ali Bookinga: v 2020 poostren nadzor FURS-a!

Oddajanje stanovanja preko AirBnB ali Bookinga: v 2020 poostren nadzor FURS-a!
Oddajanje stanovanja preko AirBnB ali Bookinga: v 2020 poostren nadzor FURS-a!

Oddajanje stanovanja preko AirBnB ali Bookinga bo v začetku leta 2020 pod drobnogledom. FURS bo namreč izvajal poostren nadzor nad zavezanci, ki izvajajo storitev oddajanje stanovanja preko AirBnB, Bookinga in podobnih spletnih portalov v turistične namene. Veliko smo o opravljanju dejavnosti “Oddajanje stanovanja” že pisali, FURS pa je posebej opozoril zavezance na potrebo po registraciji za DDV v primeru opravljanja te dejavnosti. Ali torej veste, da morate biti zavezanec za DDV v primeru, ko je oddajanje stanovanja preko AirBnB -ja vaša dejavnost ?


“Oddajanje stanovanja preko AirBnB ali Bookinga v RS res zahteva registracijo za DDV?”

Za storitve oddajanja nepremičnin v turistične namene preko portalov kot so AirBnB, Booking ipd., je določena obrnjena davčna obveznost (po Direktivi o DDV, določbe povzete v Zakonu o davku na dodano vrednost).


V kolikor torej oddajate sobe preko oglaševanja na spletnih straneh posrednikov ali ponudnikov, ki imajo sedež izven Republike Slovenije, se morate predhodno registrirati za namene DDV,izdajati račun v skladu s to postavko in plačati 22% DDV v Sloveniji.


Tudi po registraciji nimate pravice do odbitka DDV, mesečno morate predlagati obračune DDV v elektronski obliki (eDavki). Pri ostalih nabav, znotraj RS, si DDV-ja ne obračunavate. To morate storiti četudi še niste identificirani za namene DDV, ker bi Vaš obseg opravljenega prometa bil pod limitom za obvezno identifikacijo za namene DDV – torej 50.000 eurov v 12 zaporednih mesecih!


Oddajanje stanovanja preko AirBnB – izognite se globam z enostavno rešitvijo – samoprijavo!


V kolikor se še niste registrirali za DDV lahko oddate vlogo za identifikacijo DDV in oddate DDV obračune za nazaj. Tako se izognete morebitnim globam, ki bi Vam jih FURS izrekel v primeru nadzora. Povprašajte svojo računovodjo za opis procedure!


Poleg omenjenega morate imeti še registrirano primerno dejavnost (npr. 55.203 Oddajanje zasebnih sob gostom) in imeti registrirano primerno pravno-organizacijsko obliko (s.p., status sobodajalca- zasebnika).


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več