Računalništvo, telefonija
16.04.2007 10:56
Posodobljeno 17 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Usmerjevalnik v vesolju

Ameriško obrambno ministrstvo sodeluje s podjetjema Cisco in Intelsat General v želji, da bi v vesolje izstrelili internetni usmerjevalnik. “Računalniški procesor na nebu”, kot ga imenujejo pri Intelsat, bi prebiral z vseh koncev in krajev zbrane podatke in jih pošiljal prejemnikom, katerim so le-ti namenjeni.

Glede na pobudnika je prvotno projekt IRIS (Internet Router In Space) seveda namenjen komunikaciji med ameriško vojsko, za katero je že postalo skoraj samoumevno, da se potika po vsem svetu. Sistem bo v povezavi s satelitsko tehnologijo nudil nemoteno, hitro in na dolgi rok cenejšo zvočno/video/podatkovno komunikacijo med oddaljenimi kraji.

Podjetje SEAKR Engineering bo izdelalo sam usmerjevalnik (odporen na sevanje in, seveda, temperaturne ekstreme), za njegovo jedro, torej IP-programje, pa bo poskrbel nam dobro znani Cisco. Usmerjevalnik bo nato vgrajen v Intelsatov IS-14 satelit, ki bi naj v vesolje poletel v prvi četrtini leta 2009 in bo v orbiti postavljen tako, da bo pokrival ZDA, Evropo ter Afriko.

IRIS bi lahko ZDA in njenim zaveznicam brez združljive komunikacijske opreme nudila nemoteno in hitro komunikacijo kar prek interneta, pravi poročnik Denver Applehans iz Ameriškega ministrstva za obrambo. Arhitektura IRIS-a omogoča neposredno usmerjanje IP-prometa preko satelita, tako da odpade zamudno in neprilagodljivo usmerjanje preko infrastrukture, je še povedal.

Če bo projekt uspešen in se bo prijel, se verjetno tudi nam navadnim smrtnikom nekoč v prihodnosti obeta neposredno pošiljanje podatkov kar preko satelitov. Nas pa čudi, da se te dokaj samoumevne ideje niso prej domislili.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več