Računalništvo, telefonija
21.12.2007 10:49

Deli z drugimi:

Share

90% evropskih uporabnikov širokopasovne povezave “Za”

“Povezano življenje”, namreč. Raziskave Ciscove skupine Cisco® Internet Business Solutions Group (IBSG) so pokazale, da je želja po storitvi “Povezano življenje” pri zahodnoevropskih uporabnikih širokopasovne povezave še večja kot pri ameriških uporabnikih in da je veliko uporabnikov pripravljenih plačati za vrednost, ki jo ima taka storitev.

Cisco je objavil, da je v primerjavi s 77 odstotki ameriških uporabnikov kar devetdeset odstotkov evropskih uporabnikov širokopasovne povezave pokazalo zanimanje za storitev “Povezano življenje”, ki zagotavlja dostop do vseh vsebin domačih digitalnih medijev, kadar koli in kjer koli. Poleg tega je 42 odstotkov uporabnikov pripravljenih mesečno plačevati 3,5 EUR in tako zagotoviti enostavno upravljanje in dostop do svoje domače digitalne vsebine, vendar pa ne uspejo najti ustrezne inovativne rešitve, ki bi bila obenem preprosta, enostavna za namestitev in izredno varna.

Te ugotovitve so del rezultatov Ciscove raziskave “Povezani uporabnik”, ki jo je opravila skupina IBSG v Zahodni Evropi. Izvajalci raziskave so izbrali namišljeno storitev kot del ponudbe storitve za življenje prek širokopasovne povezave in nato vprašali za mnenje 1.500 uporabnikov širokopasovne povezave v Franciji, Nemčiji, Italiji, Španiji in Veliki Britaniji. Storitev za povezano življenje naj bi omogočila shranjevanje, upravljanje in uporabo vseh domačih digitalnih medijev in vsebin prek katere koli povezave, kjer koli in kadar koli. Domača vsebina naj bi vključevala televizijo, filme, domači koledar in imenik, digitalne fotografije, videoposnetke in glasbo.

Čeprav se je ideja stalne povezave pojavila že pred več kot desetletjem, je raziskava pokazala, da je v tem času razvoj tehnologije povzročil spremembo v vedenju potrošnikov in pripravil trg na omenjeno novost. Rezultati kažejo, da skoraj 90 odstotkov uporabnikov širokopasovne povezave uživa v uporabi tehnoloških dosežkov in vlaga v različne naprave, npr. v mobilne telefone, osebne računalnike in predvajalnike MP3, poleg tega pa je 43 odstotkov potrošnikov mnenja, da jim tehnologija omogoča bolj svoboden način življenja, ki ustreza njihovim željam, 52 odstotkov pa jih je celo prepričanih, da jim tehnološki dosežki pomagajo k boljši učinkovitosti in organiziranosti.

Povprečen potrošnik, zajet v Ciscovi raziskavi, preživi več kot 4 ure dnevno na poti, zunaj pisarne in zdoma, ter zato visoko ceni možnost komunikacije z drugimi, digitalne zabave in dostopa do elektronsko shranjenih informacij. Možnost ohranjanja povezave z drugimi osebami na vsakem mestu in ob vsakem času je bistvenega pomena, saj je 56 odstotkov udeležencev raziskave odgovorilo, da si želijo stalno možnost povezave z družino in prijatelji, 78 odstotkov udeležencev pa je povedalo, da preverjajo svojo e-pošto, kadar koli jim je ta možnost na voljo.

“Jasno je, da evropski potrošniki spreminjajo svoj način življenja in zabave. Ker želijo izboljšati svojo produktivnost, imajo prenosne računalnike, osebne organizatorje in mobilne telefone, s seboj nosijo predvajalnike MP3 in z njimi poslušajo glasbo, poleg tega pa želijo stalno povezavo in zato uporabljajo brezžična omrežja,” je izjavil Simon Aspinall, direktor za upravljanje oddelka za ponudbe storitev pri Ciscovi skupini IBSG. “Evropski potrošniki so sprejeli napredno tehnologijo in nove medijske aplikacije še hitreje kot ameriški uporabniki. Web 2.0 ponuja tehnologije z lažjim dostopom in več možnostmi sodelovanja, zato je zahteva evropskih potrošnikov po inovativnih rešitvah povezave zdaj dosegla vrhunec.”

Rezultati raziskave so pokazali, da se končni uporabniki zdaj tudi na področju video-zabave vedno bolj zanašajo na internet; povprečni zahodnoevropski uporabnik širokopasovne povezave namreč preživi povprečno 21 ur na teden na spletu in samo 11 ur tedensko pred televizorjem; raziskava je pokazala tudi, da je bilo v zadnjem mesecu 69 odstotkov tega časa namenjeno prenosu ali gledanju videoposnetkov z interneta. Danes je gledanje videoposnetkov, vključno z internetnimi videoposnetki, običajna oblika domače zabave, vendar raziskava kaže rastočo zahtevo po dostopu do videoposnetkov na poti. Skoraj 12 odstotkov uporabnikov širokopasovne povezave gleda televizijo in videoposnetke
kjer koli in kadar koli je to mogoče, 23 odstotkov udeležencev pa je označilo videoposnetke za najbolj priljubljeno digitalno vsebino, ki jo želijo gledati, ko so zdoma.

“Prepričani smo, da bo video-medij vsak hip postal še bolj pomemben in ljudje bodo zanj poiskali nove načine uporabe, urejanja, interakcije in celo sodelovanja. Vsa digitalna vsebina sčasoma postane dostopna in jo je možnost upravljati prek več naprav s pomočjo omrežja, zato bo javnost pričakovala resnično povezano rešitev, ki bo omogočala komunikacijo med vsem in vsakomer. Potrošniki so pripravljeni na ta izboljšan način distribucije, ogledovanja in sodelovanja z video-mediji,” nadaljuje Scott A Puopolo, podpredsednik in vodja skupine na oddelku za ponudbe storitev v Ciscovi skupini IBSG.

Druge ključne ugotovitve raziskave ponujajo dragocen vpogled v trenutne življenjske navade in uporabo tehnologije zahodnoevropskih naročnikov širokopasovne povezave:

” Večine uporabnikov ne moti izpostavljenost oglaševanju v zameno za dostop do brezplačnih storitev “Povezano življenje”. Preskus različnih cenovnih modelov na osnovi stroškov in oglaševanja pri različnih cenovnih vrednostih je pokazal, da bi več kot 70 odstotkov potencialnih naročnikov raje prejemalo oglase kot plačevalo višje stroške.
” Rezultati so tudi pokazali, da 32 odstotkov uporabnikov pošilja svoje slike in videoposnetke v skupno rabo iz mobilnega telefona, 41 odstotkov posluša glasbo na spletu, 32 odstotkov pa piše ali objavlja vsebino v spletnih dnevnikih ali na drugih skupnih spletnih mestih.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več
Bronasti partner

3BM d.o.o.

Cesta železarjev 7a, 4270 Jesenice, Tel: 04 583 64 44
Kaj počnejo? servisirajo in prodajajo računalniško opremo, svetujejo pri nakupu in uporabi računalniške opreme, popravljajo industrijsko in laboratorijsko opremo, procesne računalnike. Kdaj ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Zlati partner

SOFTWAREONE d.o.o.

Šmartinska cesta 53, 1000 Ljubljana, Tel: 05 925 03 00
Ponujajo licenčno programsko opremo več kot 3000 različnih proizvajalcev, kot tudi svetovanje in profesionalne storitve. Skupina COMPAREX, katerega del je tudi COMPAREX d.o.o. ima ... Več