Računalništvo, telefonija
12.09.2016 12:14
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

6 Star Trek tehnologij, ki jih danes v resnici uporabljamo

6 Star Trek tehnologij, ki jih danes v resnici uporabljamo
6 Star Trek tehnologij, ki jih danes v resnici uporabljamo

50 let je minilo od kar je intergalaktična vizija prihodnosti Star Trek prvič prodrla v domove Američanov. Gene Roddenberry in njegova ekipa piscev je to znanstvenofantastično televizijsko nanizanko premierno predstavila na NBC-ju. Zdaj, pet desetletij po tem, poglejmo kako daleč je družba prepeljala razvoj tehnologija, katero smo nekoč lahko zgolj občudovali preko malih ekranov.


1. Ekrani na dotik – Največji oboževalci Star Treka se verjetno spomnite kako so akterji uporabljali gladke in tanke ekrane na dotik. Namesto da bi uporabljali tipkovnico, so enostavno tipkali po ekranu. To tehnologijo so uporabljali tako za glavne (stacionarne) računalnike, kot za majhne “ročne” naprave. Danes dotična tehnologija olajša ljudem “gibanje” po pametnih telefonih, pisanje SMS sporočil in pisanje el. sporočil na poti recimo.

2. “Holodeck” – Fikcijska VR naprava, posebej znana po svoji pojavnosti v nanizanki, ki pa danes ne predstavlja fikcijo ali čarovnijo, temveč realnost. Živimo v času ko 3D filmi in VR tehnologija postajajo nepogrešljiv del vsakdanjika. Dosegli smo torej stopnjo razvoja, kjer lahko mirno rečemo, da so fikcijske stvari izpred 50-ih let postale samoumevne. Prihodnost virtualne realnost, ki bo najverjetne močno povezana z razvojem umetne inteligence bo v obdobju 50-ih let dosegla (v tem trenutku) nepredstavljive razsežnosti.

3. Kiborgi – “Borg”, kombinacija organskega in umetnega življenja, predstavlja enega od antagonistov v Star Trek franšizi. Kljub temu, da so dosežki razvoja dandanes še daleč od stopnje “Borga”, je dejstvo, da lahko pacienti znova čutijo in uporabljajo prostetične okončine precej navdušujoče kajne? Leta in leta se znanstveniki trudijo kombinirati žive organizme in stroje, možgane in robote, delajo celo z opicami, čigar možgane uporabljajo za kontrolo robotov itd.

4. Komunikacija z računalnikom – Ko so Star Trek člani posadke rabili kakršnekoli informacije s strani računalnikov, so enostavno zaprosili za njih. Niso iskali in vnašali dolgih stavkov v iskalnike, temveč so se preprosto pogovarjali z računalniki – ti pa z njimi nazaj. Danes se ljudje vedno bolj navajamo na uporabo inteligentnih glasovnih asistentov kot sta SIri, Google Now in Cortana. Kljub temu, da so ti asistenti včasih nadležni in niso v tolikšno pomoč kot bi si uporabniki želeli, so še vedno velik napredek. Uporabniki lahko tako prosijo asistenta, da ta pošlje SMS sporočilo, odčita temperaturo ali nastavi opomnik v uporabnikov koledar.

5. “Trikoder” vs. “Vscan” – Dr. Leonard McCoy je na ladji Enterprise pogosto skrbel za diagnosticiranje pacientov in iskanje njihovih vitalnih znakov. To je počel z uporabo ročnega, medicinskega trikoderja, ki je skeniral pacientovo telo. 50 let nazaj – FANTAZIJA! Danes sicer še vedno govorimo o divji ideji, ki pa počasi išče svoje mesto v realnosti. GE Healthcare je razvilo žepno ultrazvočno napravo Vscan, ki uporablja dve sondi za to, da lahko doktor pogleda kaj se dogaja v pacientu – gre za neke vrste hitrostno diagnosticiranje. Kot lahko vidite na slike, je Vscan v velikosti večjega kalkulatorja z ekranom, kjer zdravniki vidijo sliko. Dr. McCoy je svoj trikoder uporabljal dolga leta nanizanke in čeprav GE Vscan še vedno ni tako sofisticiran. počasi dosega raven Star Trek naprave.

6. Komunikator vs. pametni telefon – Ko je Kirk bil na tujem planetu, je za komunikacijo s svojo ekipo pogosto uporabil komunikator. Leta 1960, ko je originalna serija premierno izšla, je bila uporaba brezžićnega telefona in klicanje preko njega zgolj znanstvena fantastika. Danes so mobilni telefoni preplavili svet in postali nekaj tako nepogrešljivega, da niti ne razmišljamo o njih, temveč enostavno so, jih uporabljamo, nosimo povsod s seboj, brez njih preprosto ne moremo. Komunikatorji z dosegom tisočih kilometrov v naših žepih? Leta 1960 nihče ni imel Star Trek komunikator, niti vojska. Šlo je za čisto znanstveno fantastiko. Danes ga imamo vsi in dandašnji pametni telefoni zmorejo več kot je Kirkov komunikator kdajkoli lahko dosegel. Včasih se zdi, da je potrebno zgolj inspirirano delo fikcije, da podžge domišljijo realnosti.


Prijavi napako v članku