Triki in nasveti
27.06.2015 12:15
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pet razlogov, zakaj preiti na Windows 10

Sistem Windows 10 se bo nedvomno splačalo preizkusiti vsaj enkrat.
Sistem Windows 10 se bo nedvomno splačalo preizkusiti vsaj enkrat.

Trenutno so vse oči svetovne javnosti usmerjene v prihajajoči operacijski sistem Windows 10, ki bo konec meseca julija na voljo za brezplačen prenos oziroma nakup v kar 190 državah po vsem svetu in bo preveden v vse svetovne jezike, skupaj s slovenščino. Čeprav bo novost brezplačno na voljo za uporabnike licenčnih operacijskih sistemov Windows 7, Windows 8 in Windows 8.1 ter preizkuševalce, mnogi še niso sprejeli odločitve o tem, ali bodo sistem nadgradili. Da bi bila odločitev o prehodu lažja, vam v nadaljevanju predstavljamo pet bistvenih razlogov, zakaj bi se splačalo preiti na najnovejši Microsoftov operacijski sistem Windows 10.

1. Meni Start

Microsoft se je z uvedbo operacijskih sistemov Windows 8 in 8.1 močno zameril uporabnikom sistemov Windows 7, saj je odstranil meni Start. Na srečo se bo ta v operacijskem sistemu Windows 10 ponovno vrnil, in sicer v izboljšani obliki. Pripravljen je na način, da uporabnikom olajša uporabo, in sicer tako običajnih računalniških sistemov kot tistih na dotik.

2. Cortana 2.0

Namizna Cortana bo močno poenostavila upravljanje z osebnim računalnikom. Podpira namreč klice in razume naravni jezik ter omogoča upravljanje s koledarjem, opomniki, alarmi, zemljevidi, vremensko napovedjo, zaganjanjem aplikacij, predvajanjem glasbe in podobno. Med vidnejšimi možnostmi digitalne asistentke Cortana bomo našli še možnost obveščanja glede na lokacijo, samodejno dodajanje opomnikov le z analizo vsebine prejete elektronske pošte in povezovanje s podatki drugih spletnih storitev, kot je Foursquare.

3. Spletni iskalnik Edge

Microsoft Edge je novi spletni brskalnik računalniškega giganta, ki bo v operacijskem sistemu Windows 10 nadomestil nadvse nepriljubljen brskalnik Internet Explorer. Novost temelji na povsem novih temeljih in je po Microsoftovih zagotovilih pripravljena za spletno izkušnjo v dobi mobilnih, nosljivih naprav. Temu primeren je tudi grafični vmesnik, ki dejansko močno spominja na brskalnike Safari, Chrome in Firefox, kar še posebno drži za zavihke, hkrati pa novost ponuja možnost vnosa podatkov z digitalnim peresom ali prstom. Pri novem spletnem brskalniku Microsoft Edge seveda ne gre spregledati polne integracije z digitalno asistentko Cortana.

4. Boljši grafični vmesnik

Meni Start je zgolj vrh ledene gore. Windows 10 se namreč ponaša še z bogato paleto drugih grafičnih učinkov, med njimi pa prevladujejo navidezni delovni prostori. To je možnost, ki jo uporabniki operacijskih sistemov Mac OS in Linux izkoriščajo že dalj časa in uporabniku omogoča, da sočasno vidi vse delujoče programe znotraj enega zaslonskega okna.

5. Nov, izboljšan Command Prompt

Ukazna vrstica Command Prompt bo pridobila nekaj novih funkcij, kot so »kopiraj in prilepi«, možnost spreminjanja velikosti okna in še mnogo več. S tem se bo Windows 10 brez večjih težav prikupil predvsem nekoliko zahtevnejšim uporabnikom operacijskih sistemov Windows.


Prijavi napako v članku