Operacijski sistemi
21.11.2015 12:43

Deli z drugimi:

Share

30 let operacijskega sistema Windows!

Operacijski sistem Windows 1.0 je prvič bil naprodaj pred kar 30 leti!
Operacijski sistem Windows 1.0 je prvič bil naprodaj pred kar 30 leti!

Operacijski sistemi so nedvomno imeli ključno vlogo pri popularizaciji osebnih računalnikov in njihovo množično uporabo v sodobnem času. Ključno vlogo pri tem je nedvomno imel operacijski sistem Windows, ki tudi v današnjem času močno prednjači. Prva uradna različica Microsoftovega operacijskega sistema je bila ponujena v prodajo, verjeti ali ne, pred kar 30. leti (20. novembra 1985), opremljena pa je bila z oznako Windows 1.0. Sistem je bil Microsoftov 16-bitni operacijski sistem z grafičnim uporabniškim vmesnikom, med prednameščenimi programi pa so uporabniki našli kalkulator, koledar, beležnico, program za risanje Paint, Notepad, igro Reversi, urejevalnik besedil Writer, program za terminalsko povezavo in še mnogo več.

Operacijski sistem Windows je naslednji večji uspeh doživel šele leta 1995, ko je na trg prispela različica Windows 95. Čeprav so v tistih časih mnogi »poznavalci« dvomili v njegov uspeh, je bil zadetek v polno. V slabih dveh letih ga je namreč skupno uporabljalo že več kot 70 odstotkov računalničarjev širom sveta. To ne preseneča, saj je kot prvi ponujal programe, združene v meniju Start, opravilno vrstico, tehnologijo plug-n-play in uporabniku prijazen grafični vmesnik.

Skupaj z operacijskim sistemom Windows 95 je Microsoft uporabnikom ponudil v uporabo še prvo različico spletnega brskalnika Internet Explorer. Ta je predstavljal neposredno konkurenco tedaj prevladujočemu brskalniku Netscape, za katerega so skrbeli pri podjetju America Online (AOL). Zanimivo je, da je že novembra leta 1995 izšla druga različica spletnega brskalnika Internet Explorer, ki je bila plačljiva. Podjetje iz Redmonda je zanj zahtevalo preračunanih 16 evrov.

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku